PlusUitleg

Hoe nu verder met de kinderen van Nederlandse jihadstrijders?

Voor het eerst haalde Nederland maandag twee kinderen van Syriëgangers terug. Hoe gaat het nu verder met deze weeskinderen én met de andere Nederlandse kinderen in voormalig IS-gebied?

Een delegatie uit Frankrijk en Nederland, in Ain Issa. Beeld Hawar News Agency
Een delegatie uit Frankrijk en Nederland, in Ain Issa.Beeld Hawar News Agency

Nederland werkte tot nu toe niet mee aan het terughalen van kinderen van IS’ers die nog in Syrië zijn, maar voor twee wezen (van 2 en 4 jaar oud) werd een uitzondering gemaakt ‘vanwege de erbarmelijke omstandigheden waaronder ze verbleven en het gebrek aan ouderlijk gezag’.

1. Wat gebeurt er nu met de twee kinderen?

De moeder van de twee is de Nederlandse Syriëganger Karenia J. (31) uit Zwolle, hun vader de Belgische IS-strijder Jamal el-Koua. Beiden kwamen om het leven. De voogdij ligt nu bij Jeugdbescherming Overijssel, zo werd gisteren bekend. Die instelling wil niet zeggen waar de kinderen zijn, maar het is waarschijnlijk dat ze bij familie verblijven. Omdat de overheid zag aankomen dat er tientallen ex-IS’ers met hun kinderen zouden (willen) terugkomen is de Raad voor de Kinderbescherming al lang geleden begonnen met gesprekken met families over opvang van die kinderen.

Ook als de kinderen geen wees zijn, gaan de ouders immers eerst voor langere tijd de gevangenis in. Samen met gemeenten is een plan gemaakt voor de eerste opvang, ook is er een pool van experts met kennis over radicalisering en trauma die kunnen worden geraadpleegd. Volgens inlichtingendienst AIVD verblijven nu nog zeker 55 Nederlandse volwassenen met zo’n 90 kinderen in detentiekampen in Noord-Syrië.

2. Vormen de kinderen een gevaar voor ­Nederland?

Dat weten we waarschijnlijk pas zeker over twintig jaar, als alle kinderen volwassen zijn. Het is nu wel een argument van meerdere politieke partijen: deze kinderen zijn geïndoctrineerd door IS, we moeten die gedachten niet in Nederland importeren. Een groep Belgische psychologen en kinderartsen die de kinderen in de kampen opzocht, concludeerde juist dat ze geen gevaar vormen, het zijn volgens hen ‘geen tikkende tijdbommen’. “Wij troffen normale kinderen, die in staat zijn rustig en geconcentreerd te zijn, maar ook plezier te maken. De kinderen ontfermden zich ook over elkaar.”

Het gaat om erg jonge kinderen: de helft is daar geboren en jonger dan 4 jaar, 10 procent is ouder dan 9, wat voor de jongens inhoudt dat ze training (in ideologie en wapens) van IS gehad kunnen hebben. Berucht zijn ook de propagandavideo’s van IS waarin de ‘Welpen van het ­Kalifaat’ meehelpen bij executies.

3. Wat betekent de terugkeer van de twee weeskinderen voor andere kinderen?

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) noemde het terughalen van de twee gisteren een uitzondering, Nederland kon ‘meeliften’ met een Franse missie. Nederland blijft op het standpunt dat het geen eigen vertegenwoordigers naar Noord-Syrië stuurt, omdat dat gebied als te onveilig wordt beschouwd.

Op een video die werd verspreid door Koerdische nieuwszenders, is wel degelijk een Nederlandse ambtenaar te zien die aanwezig was bij de overdracht van de kinderen in vluchtelingenkamp Ain ­Issa, midden in het Koerdisch gebied in Syrië. De rechtbank in ­Rotterdam bepaalde eerder dat Nederland moet proberen tien vrouwen en hun kinderen naar Nederland terug te halen, zodat ze hier voor de rechter kunnen verschijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden