PlusAchtergrond

Hoe bosbranden het klimaatdebat in Australië aanwakkeren

Australië zet zich schrap voor nog hogere temperaturen en dus nog meer bosbranden. Ook de discussie over klimaatbeleid wakkert aan.

Eerdere jaren begon het bosbrandenseizoen in Australië pas later. Beeld ANP
Eerdere jaren begon het bosbrandenseizoen in Australië pas later.Beeld ANP

Bosbranden zijn ze wel gewend in Australië. Maar de schaal waarop ze nu om zich heen grijpen, is ongekend. In de afgelopen weken brandde al zo’n 3 miljoen hectare bos af, een oppervlakte ter grootte van driekwart van Nederland. Meer dan zevenhonderd huizen brandden af, en er waren al zes doden te betreuren.

Daarmee is dit jaar nu al verzekerd van een plek in de geschiedenisboeken. Dat terwijl in het zuidoosten van het land, dat het hardst getroffen is, het bosbrandenseizoen normaal pas rond deze tijd begint. Het slechte nieuws is: ook dit jaar lijkt het ergste nog voor de deur te staan. Voor komende week is een hittegolf voorspeld, met uitschieters naar 50 graden. Daarbij kampt het land al tijden met extreme droogte.

Shane Fitzsimmons, brandweercommandant van het platteland van de staat New South Wales, waarschuwde alvast: “Ondanks de grote inspanningen van iedereen zullen we niet alle branden die we later deze week verwachten in de hand kunnen houden.”

Veel experts wijzen op klimaatverandering als een van de oorzaken voor de hevigheid van de bosbranden in Australië. Ook een beperkte opwarming leidt tot meer extreme omstandigheden, waarin bosbranden makkelijk ontvlammen. Daarbij komt dat het land een slechte reputatie heeft als het gaat om klimaatbeleid. Eerder dit jaar gaf de regering toestemming voor het openen van een nieuwe kolenmijn, een van de redenen dat Australië in de Climate Change Performance Index, in het hoofdstuk klimaatbeleid, op de laatste plaats belandde van de ranglijst van 58 landen.

De druk op premier Scott Morrison groeit. Een groep voormalig brandweercommandanten riep hem eerder dit jaar al op om meer te doen aan klimaatverandering, deze week volgde een oproep van de Australische medische gemeenschap. Morrison zelf rea­geert vooralsnog een beetje geïrriteerd: hij erkent inmiddels dat de opwarming van de aarde van invloed is op het ontstaan van bosbranden, maar hij vindt het een mondiaal probleem, waar zijn beleid weinig invloed op heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden