Nieuws

Historische overwinning voor nationalistische Sinn Féin in Noord-Ierland

Het nationalistische en katholieke Sinn Féin wordt voor het eerst de grootste partij in Noord-Ierland. De historische overwinning leek ondenkbaar, maar brengt een herenigd Ierland dichterbij.

Danielle Kliwon
Vicepartijleider Michelle O'Neill (links) kijkt toe hoe Sinn Féinpartijleider Mary Lou McDonald een aanhanger omhelst. Beeld Getty Images
Vicepartijleider Michelle O'Neill (links) kijkt toe hoe Sinn Féinpartijleider Mary Lou McDonald een aanhanger omhelst.Beeld Getty Images

De verkiezingen waren afgelopen donderdag. Het pro-Ierse Sinn Féin behaalde 27 van de 90 zetels in het parlement, terwijl de grootste rivaal, de Democratic Unionist Party (DUP), op 25 zetels bleef steken en genoegen moet nemen met een tweede plaats.

Politieke aardverschuiving

De democraten van DUP waren vanaf 1921 de grootste partij in Noord-Ierland en onderhouden nauwe banden met het Verenigd Koninkrijk. Sinn Féin daarentegen streeft naar een verenigd Ierland en wil zich juist afscheiden van de Britten. Hun overwinning betekent dan ook een aardverschuiving in de Noord-Ierse politiek. Voor de eerste keer sinds het ontstaan van Noord-Ierland mag de partij de premier leveren.

Eerder beschreef Michelle O’Neill, leider van de Noord-Ierse tak van Sinn Féin, de resultaten als een ‘bepalend moment voor onze politiek en voor onze mensen’. “Vandaag luidt een nieuw tijdperk in dat ons allemaal de kans biedt om relaties in deze samenleving opnieuw vorm te geven op basis van eerlijkheid, op basis van gelijkheid en op basis van sociale rechtvaardigheid,” vervolgde ze zaterdag.

Nieuwe regering onzeker

Of Sinn Féin ook echt zal gaan regeren, is nog niet zeker. Het Noord-Ierse politieke systeem is zo ingericht dat de twee grootste politieke partijen verplicht de macht moeten delen. Sinn Féin mag de premier leveren, maar de Democratic Unionist Party moet de vicepremier leveren. DUP-leider Jeffrey Donaldson heeft nog niet besloten of zijn partij dat zal doen. Als de twee partijen er niet binnen zes maanden uitkomen, komen er nieuwe verkiezingen.

De Britse minister voor Noord-Ierland Brandon Lewis zei dat hij de partijleiders de komende dagen zou ontmoeten. “Ik moedig de partijen aan om zo snel mogelijk een uitvoerende macht te vormen. De bevolking van Noord-Ierland verdient een stabiele en verantwoordelijke lokale overheid die de kwesties aanpakt die voor hen het belangrijkst zijn,” zei hij.

Sinn Féin werd jarenlang gezien als de politieke tak van de militante IRA, het Iers Republikeins Leger dat tientallen jaren een gewelddadige strijd voerde voor afscheiding van het Verenigd Koninkrijk en aansluiting bij Ierland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden