Plus

Historische ommezwaai Nederlands leger: miljarden extra om uit te geven

Extra jachtvliegtuigen, bewapende drones, langeafstandsraketten op fregatten en een landmacht die bijna alles vernieuwt wat rijdt: de oorlog in Oekraïne veroorzaakt een historische ommezwaai binnen het Nederlandse leger. Na jaren van bezuinigen mogen militairen nu miljarden extra uitgeven.

Raymond Boere
De pantserhouwitsers die als reserve in de opslag stonden, worden afgestoft en klaargemaakt voor gebruik. Beeld Ministerie van Defensie
De pantserhouwitsers die als reserve in de opslag stonden, worden afgestoft en klaargemaakt voor gebruik.Beeld Ministerie van Defensie

Veel nieuwe wapens, het personeel gaat fors meer verdienen en voorraadbunkers met munitie, voeding en brandstof moeten tot de nok gevuld, zo valt op te maken uit de nieuwe Defensienota die minister Ollongren van Defensie woensdag heeft gepresenteerd. Tekorten in reserveonderdelen worden weggewerkt, geneeskundige eenheden beter uitgerust en computers vernieuwd. ‘We stropen de mouwen op... Defensie moet de oorlog van vandaag en morgen kunnen winnen,’ zo valt te lezen in het rapport.

Veel geld gaat naar gespecialiseerde eenheden, die daarmee vaker op missie kunnen worden gestuurd. Zo krijgen commando’s en mariniers meer hulp van de genie, van medische teams, van inlichtingenofficieren en van de EOD, de explosieven opruimingsdienst. De Luchtmobiele Brigade maakt een bataljon vrij dat hen gaat ondersteunen en er komt een nieuw team met gloednieuwe helikopters, dat zich helemaal specialiseert in het verplaatsen van de ‘special forces’. Ook komt er meer geld om te kunnen oefenen.

De pantserhouwitsers die nu als reserve in de opslag staan – en waarvan onlangs vijf al zijn gedoneerd aan Oekraïne – worden afgestoft en klaargemaakt voor gebruik. Ook schaft de krijgsmacht raketartillerie aan, waarmee de vijand op nog grotere afstand kan worden geraakt.

Raketten voor lange afstanden

De luchtverdediging op land en zee moet beter. De marine mag nieuwe raketten kopen voor lange afstanden, die ook vanaf fregatten en onderzeeboten kunnen worden afgevuurd. De luchtmacht krijgt zes extra straaljagers van de nieuwste generatie, de F-35. Het totaal komt daarmee op 52, waardoor met drie squadrons kan worden gevlogen in plaats van de huidige twee. Ook worden ze uitgerust met nieuwe wapens voor lange afstanden en betere precisie.

De luchtmacht mag vier extra onbemande vliegtuigen kopen, bovenop de vier die recent zijn aangeschaft. Bovendien mogen ze de drones bewapenen, iets wat lang een heikel punt was in de politiek. Daarnaast wordt extra geld uitgetrokken om aanvallen met vijandelijke drones beter te kunnen afslaan, een steeds grotere dreiging.

De ruimte krijgt een prominentere rol in krijgsmacht van de toekomst. Vorig jaar werd al de eerste nanosatelliet gelanceerd. Als het aan de luchtmacht ligt, gaan er nog veel meer kleine satellieten de ruimte in om zicht te houden op wat zich daar afspeelt, om veilig met eenheden te kunnen communiceren en om de aarde te observeren.

Aantrekkelijker werkgever

Openstaande vacatures zijn al jaren een probleem bij de krijgsmacht. Er zijn zo’n 9000 plekken niet gevuld. Defensie hoopt weer een aantrekkelijke werkgever te worden met een loonsverhoging van 8,5 procent. De toelages gaan omhoog, waardoor vooral militairen in lagere rangen tot 20 procent meer kunnen verdienen. Ook maken militairen straks sneller carrière, waardoor ze sneller dan nu een hoger loon krijgen.

Als het aan de minister van Defensie ligt, komt er betere samenwerking met andere Europese landen. Vooral de Landmacht gaat nauwer samenwerken met Duitsland en het plan is uiteindelijk elkaar zoveel mogelijk aan te vullen. Duitsland levert bijvoorbeeld tanks, Nederland de artillerie. Waar het kan, worden spullen ingekocht met andere landen en ook samen gedeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden