Nieuws

‘Historische’ hittegolf in delen Canada en VS kan nog zeker dagen aanhouden

Dagen van verzengende hitte houden inwoners van het westen van Canada en het noordwesten van Amerika in hun greep. De afgelopen dagen liepen temperaturen er op tot bijna 48 graden. En aan die hitte lijkt de komende dagen nog geen einde te komen.

Daan van Acht
Een koelcentrum in Oregon, waar inwoners vanwege de extreme hitte onder het genot van airconditioning de nacht – of dag – kunnen doorbrengen. Beeld AFP via Getty Images
Een koelcentrum in Oregon, waar inwoners vanwege de extreme hitte onder het genot van airconditioning de nacht – of dag – kunnen doorbrengen.Beeld AFP via Getty Images

Vooral de Canadese provincies Brits-Columbia, Alberta, Yukon en Saskatchewan worden getroffen door de ‘historische hittegolf’, zoals Canadese media naar het extreme weer verwijzen. In Lytton (Brits-Columbia) werd het maandag 47,9 graden – ruim drie graden hoger dan het vorige hitterecord.

Zondag werden maar liefst zestig weerrecords op verschillende plekken verbroken, 59 daarvan werden een dag later wederom verbroken. Ook in de Amerikaanse steden Seattle (Washington), Portland en Salem (Oregon) zijn hitterecords gebroken.

Weerbureau Environment Canada voorziet dat dinsdag in de provincie Yukon en delen van Brits-Columbia de hittegolf ietwat zal afnemen. Maar in andere delen van de Canadese westkust zou de extreme hitte zomaar tot het einde van de week – en misschien zelfs wel begin volgende week – kunnen aanhouden.

Airconditioning

De hitte heeft een flinke impact op het dagelijks leven: scholen in delen van Canada zijn gesloten, er wordt gewaarschuwd voor stroomuitval vanwege het massale gebruik van airconditioning en in hoger gelegen delen wordt gevreesd voor overstromingen veroorzaakt door gesmolten sneeuw. Prikafspraken voor een coronavaccin worden uitgesteld, en in het Amerikaanse Oregon zijn speciale koelcentra opgezet.

Daar komt nog eens bij dat de temperaturen ook ’s ochtends extreem hoog zijn. De gemiddelde nachtelijke temperatuur van 24 graden ligt zelfs hoger dan de gemiddelde temperatuur overdag rond deze tijd van het jaar.

Zulke hoge temperaturen ’s nachts zijn exemplarisch voor klimaatverandering, zegt Simon Donner, hoogleraar aan de Universiteit van Brits-Columbia in een interview met het Canadese Global News. “Deze hittegolf is niet alleen uitzonderlijk vanwege de omvang en zeer hoge temperaturen, maar ook vanwege de duur ervan. (...) Het is té heet en té vroeg in het jaar voor zulke hitte.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden