Achtergrond

Historisch: deze Italiaanse astronaut is de eerste Europese vrouw die het ISS leidt

De Italiaanse astronaute Samantha Cristoforetti (45) is vanaf vandaag commandant van het ISS. Ze is de eerste Europese vrouw die het internationale ruimtestation leidt.

Angelo van Schaik
Samantha Cristoforetti. Beeld Bill Ingalls/Nasa
Samantha Cristoforetti.Beeld Bill Ingalls/Nasa

Met de symbolische overdracht van een sleutel is Samantha Cristoforetti de komende tijd de baas in het internationale ruimtestation. Ze volgt de Rus Oleg Artemjev op. “Ik ben zeer vereerd met de benoeming tot commandant,” reageert Astro Samantha, zoals haar bijnaam luidt, vanuit het ruimtestation. “En ik kan niet wachten gebruik te maken van de ervaring die ik hier in de ruimte en op aarde heb opgedaan om een zeer goed team te leiden.”

“De keuze voor Samantha als commandant laat zien dat onze internationale partners vertrouwen hebben in astronauten van de ESA,” laat Josef Aschbacher, directeur van de European Space Agency trots werden. Cristoforetti is de vijfde Europeaan die die functie bekleedt.

Wie is zij?

Samantha Cristoforetti werd in 1977 in Milaan geboren, maar groeide op in een dorp in Trentino, in de Italiaanse Alpen. Daar in de bergen droomde ze als kind al van de maan en besloot ze astronaut te worden. Na haar eindexamen volgde ze een uitwisselingsprogramma in de Verenigde Staten en verbleef ze in Space Camp, een zomerkamp in Alabama, onderdeel van het Marshall Space Flight Center van de Nasa.

Ze studeerde werktuigbouwkunde aan de Universiteit van München in Duitsland en in 2001 werd ze toegelaten tot de opleiding tot gevechtspiloot van de Italiaanse luchtmacht. Op die opleiding in Napels viel ze op vanwege haar uitzonderlijke kwaliteiten, drie jaar op rij werd ze verkozen tot beste student van het jaar.

Droom werkelijkheid

In 2009 werd Cristoforetti’s droom eindelijk waarheid: ze werd door de European Space Agency (ESA) geselecteerd voor de opleiding tot astronaut. Hoewel erg ze blij was, beschrijft ze de opleiding, die ze deels in de Verenigde Staten en deels in Rusland volgde, vooral als een oefening in wachten; wachten tot je eindelijk mag. Het wachten duurde uiteindelijk ruim vijf jaar. Ze ging mee op de Futura-missie.

Op 23 november 2014 vertrok Christoforetti met een Sojoezraket vanuit Kazachstan, zes uur later haakte ze aan bij het Internationale Space Station en keerde op 11 juni 2015 weer terug naar aarde. Op die eerste missie werd Christoforetti ook meteen recordhouder. Ze verbleef 199 dagen in de ruimte, geen enkele vrouw voor haar was zolang in het ISS geweest.

Beroemdheid

Christoforetti werd een beroemdheid in Italië, ze liet zich vanuit de ruimte interviewen op de Italiaanse televisie. En de foto’s die ze van haar vaderland op Twitter plaatste, werden door een miljoen volgers gezien. Ze werd een nationale en internationale held en kreeg een hoge onderscheiding uit handen van de Italiaanse president en eredoctoraten van onder andere de technische universiteit in Turijn en de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Inmiddels is Cristoforetti aan haar tweede ruimtemissie bezig, dit keer een lancering van Space X, het ruimtevaartbedrijf van de Amerikaanse ondernemer Elon Musk. Het duurrecord in de ruimte verblijven is ze inmiddels kwijt, twee jaar na haar cirkelde de Amerikaanse astronaute Peggy Whitson nog langer om de aarde. Maar Cristoforetti is nog steeds de Europese vrouw die het langst in de ruimte verbleef en nu dus ook de eerste Europese vrouw die commandant wordt van het ISS.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden