Het volgende debat: alle ogen gericht op running mates Kamala Harris en Mike Pence

Het installeren van het plexiglas dat Pence en Harris van elkaar moet scheiden. Beeld EPA
Het installeren van het plexiglas dat Pence en Harris van elkaar moet scheiden.Beeld EPA

Running mates Kamala Harris en Mike Pence nemen het in de nacht van woensdag op donderdag tegen elkaar op in het kandidaat-vicepresidentsdebat. Een belangrijk affiche, want er wordt sterk rekening mee gehouden dat een van hen de Verenigde Staten op den duur zal moeten gaan leiden.

Tom Kieft

Na het chaotische debat tussen presidentskandidaten Joe Biden en Donald Trump vorige week, is het woensdag (donderdag 03:00 uur Nederlandse tijd) aan hun nummers twee – respectievelijk Harris en Pence – om de Amerikaanse kiezer te imponeren.

Doorgaans geen kijkcijferkanon, zo’n debat tussen vicepresidentskandidaten, maar dit kan weleens een uitzondering op de regel worden. Met de twee oudste presidentskandidaten in de Amerikaanse geschiedenis (Biden is 77 en Trump 74) is het aannemelijker dan ooit dat de president de ­komende vier jaar op een moment zijn taken niet kan vervullen en de ­vicepresident de functie moet waarnemen. Daar werd de kiezer met de ziekenhuisopname van Trump nog eens aan herinnerd.

Daarbij: Biden heeft gezegd geen debat te willen met Trump zolang die besmet is met het coronavirus en zo zou het zomaar kunnen dat de confrontatie tussen Harris en Pence het laatste debat wordt voor de verkiezingen van 3 november.

Plexiglas

Pence en Harris – die vanwege corona van elkaar zullen worden gescheiden door plexiglas – hebben een reputatie opgebouwd als twee uiteenlopende, maar zeer effectieve debaters.

De conservatieve vicepresident Pence is uiterst loyaal aan de Republikeinse president en zal op het podium Trumps lijn met hand en tand verdedigen. Het gesprek zal hij naar onderwerpen als de economie en de benoeming van de opperrechter Amy ­Coney Barrett willen trekken.

Een onderwerp waar hij minder happig op zal zijn, is de coronapandemie. Met bijna 210.000 doden in de VS, de vele infecties in het Witte Huis en Trumps opzienbarende uitspraken over het virus staat vast dat dit onderwerp een prominente rol zal innemen in het debat. Als het hoofd van de coronataskforce van het Witte Huis moet Pence een groot deel van de 90 minuten in de touwen hangen, anders dan vier jaar geleden tijdens het debat tegen Hillary Clintons ­running mate Tim Kaine.

Dus mag Harris in de aanval, een ­positie die de senator van Californië al eerder, in de debatten tussen de ­Democratische presidentskandidaten, bij vlagen met verve vervulde. Saillant is dat in die debatten Joe Biden juist vaak het doelwit was van haar aanvallen.

Anders dan Pence heeft Harris weinig ervaring met zo’n groot podium. Het zal woensdag moeten blijken of zij, behalve over onderwerpen die haar na aan het hart liggen, de lijn van Biden met vuur kan verdedigen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden