PlusAchtergond

Het is team-Trump tegen de rest van de wereld

Terwijl Joe Biden maar gewoon is begonnen aan de voorbereidingen voor zijn presidentschap, voert Donald Trump zijn juridische strijd daartegen verder op. De president wil van geen wijken weten.

David van Unen
Biden riep maandag al een werkgroep bijeen die coronabeleid moet gaan ontwikkelen. Beeld Angela Weiss/AFP
Biden riep maandag al een werkgroep bijeen die coronabeleid moet gaan ontwikkelen.Beeld Angela Weiss/AFP

Minister van Justitie William Barr had maandag een boodschap voor al zijn officieren van justitie: onderzoek alle ‘substantiële aantijgingen’ van onregelmatigheden bij de verkiezingen. Aantijgingen zijn volgens Barr substantieel zodra ze, eenmaal waar bevonden, ‘mogelijk de uitkomst van een federale verkiezing in een individuele staat kunnen beïnvloeden’.

Nadat het memo via persbureau AP was uitgelekt, diende Richard Pilger, Barrs hoogste aanklager voor verkiezingsmisdaden, na 28 jaar op het ministerie zijn ontslag in. Pilger schreef aan collega’s dat de minister op het punt stond decennia oud beleid – dat het ministerie zich niet voortijdig met eventuele stembusfraude bemoeit – opzij te schuiven. Uit Pilgers ontslagbrief, in handen van CNN: ‘Daarom kan ik niet anders dan afstand doen van mijn functie.’

Bewijs

Mitch McConnell, leider van de Republikeinen in de Senaat, weigert Joe Biden bij zijn gebruikelijke titel president-elect te noemen. “President Trump heeft 100 procent het recht beschuldigingen van onregelmatigheden te onderzoeken.”

Er is niemand die dat ontkracht. Met de gang naar de rechter in meerdere staten kunnen de Republikeinen een hertelling aanvragen. Wat echter nog altijd ontbreekt: sluitend bewijs voor de grootschalige fraude die zou zijn gepleegd. Bij de advocatenkantoren die door de regering-Trump zijn ingehuurd, groeit volgens The New York Times dan ook het ongemak.

Nota bene Fox News schakelde maandag weg bij een persconferentie van Witte Huiswoordvoerder Kayleigh McEnany, toen zij insinueerde dat de verkiezingsfraude waar Trump mee schermt met medeweten én goedkeuren van Joe Biden zou zijn gebeurd. “Als ze dat niet onderbouwt, kunnen we dit niet met schoon geweten blijven uitzenden.”

Mondkapjes

Joe Biden belegde op zijn beurt maandag de eerste bijeenkomst van de werkgroep die beleid moet gaan vormen voor het indammen van de verspreiding van het coronavirus. Op de dag dat het totale aantal besmettingen in de Verenigde Staten de 10 miljoen passeerde, luisterde Biden onder meer naar Rick Bright. De klokkenluider verloor zijn baan bij de Health and Human Services nadat hij kritiek naar buiten had gebracht op de gebrekkige voorbereiding van de regering-Trump op de pandemie.

Biden brak een lans voor het mondkapje dat zijn voorganger zo vaak bespotte. “We kunnen tienduizenden levens redden als iedereen er gewoon een paar maanden een draagt.”

Beleid kan hij daar echter nog niet van maken. De General Services Administration, die het proces van machtsoverdracht moet formaliseren, wil daarmee wachten ‘tot vaststaat wie de verkiezingen heeft gewonnen’. Dat betekent dat het transitieteam nog geen toegang heeft tot de instanties en geen overheidsgeld krijgt om zijn presidentschap voor te bereiden.

Voor zover daar niet al sprake van was, hebben zich twee werkelijkheden gevormd: die van team-Trump en die van praktisch de rest van de wereld. Maandagavond voegde secretaris-generaal António Guterres zich namens de Verenigde Naties bij het gezelschap wereldleiders die Biden en zijn vicepresident Kamala Harris hebben gefeliciteerd met hun verkiezingswinst.

Trump ontslaat minister: eerste kop rolt

President Donald Trump heeft maamdag via Twitter zijn minister van Defensie Mark Esper ontslagen en vervangen door Christopher C. Miller, die leiding gaf aan het Amerikaanse centrum voor terreurbestrijding. Esper had moeite met de neerbuigende manier waarop Trump vaak sprak over bondgenoten. Bovendien verzette hij zich tegen de wens van de president om militairen in te zetten tegen demonstraties in Amerikaanse steden.

De verwachting is dat Esper niet de enige functionaris uit de regering-Trump is die zijn baan zal verliezen. Amerikaanse media noemen immunoloog Anthony Fauci en FBI-directeur Christopher Wray als mogelijke volgende slachtoffers.

Boos om vaccin

Volgens Trump is het geen toeval dat farmaceut Pfizer en BioNTech maandag de vergevorderde ontwikkeling van hun coronavaccin presenteerden. De president twitterde de ongefundeerde beschuldiging dat die informatie er voor de verkiezingen ook al was, maar dat Pfizer, BioNTech en de medicijnenautoriteit FDA niet wilden dat de ontwikkeling mogelijk op zijn conto zou komen. ‘Ze hadden de moed niet om dit eerder naar buiten te brengen,’ foeterde de president op Twitter. Pfizertopman Albert Bourla zei tegen The New York Times dat Trump van het proces op de hoogte is gehouden en dat hem altijd is verteld dat de informatie beschikbaar zou worden zodra dat mogelijk was.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden