PlusAnalyse

Het gevaar van Islamitische Staat is zeker niet geweken

Zeldzaam beeld van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Beeld ANP
Zeldzaam beeld van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi.Beeld ANP

De dood van de leider van Islamitische Staat, Abu Bakr al-Baghdadi, is beslist een tegenslag voor het al wankele kalifaat, maar het gevaar is verre van geweken. Als iets de werkwijze van IS definieert, is het juist de gedecentraliseerde manier waarmee het opereert en aanvallen uitvoert.

Tom Kieft

De wereld is volgens president Trump een stuk veiliger geworden zonder Baghdadi. En toegegeven, de dood van de leider geldt voor de al kwakkelende terreurgroep als een pijnlijk verlies. Het past echter niet bij de structuur van IS dat het zonder hoofd niet zou kunnen opereren.

Zolang grote onvrede heerst in de regio blijft het gebied een voedingsbodem voor een heropleving van IS of een nieuwe terreurorganisatie. Immers: de onrust en het gebrek aan leiderschap in de regio, die ervoor zorgden dat het kalifaat in 2013 en 2014 zo snel voet aan de grond kreeg, zijn er nog altijd realiteit.

Opmars

De afgelopen weken kreeg Islamitische Staat na het terugtrekken van de VS uit het gebied juist weer voet aan de grond in Syrië, nadat het kalifaat voorgoed versplinterd leek. Zwarte vlaggen doken her en her in het noorden van het land weer op – een opmars die ongehinderd door lijkt te kunnen gaan zonder Baghdadi.

Bovendien wordt betwijfeld of Baghdadi wel echt zo’n grote rol had in het bestuur van IS als hem wordt toegedicht. Hij behoorde nooit tot de geestelijken die het spirituele pad van IS bepaalden. Hij schitterde door afwezigheid en had zover bekend weinig te zeggen over de militaire operaties van IS.

Represailles

Gevreesd wordt dat zijn dood juist tot hernieuwde woede onder zijn gevolg kan leiden. Donald Trumps gedetailleerde beschrijving van de manier waarop Baghdadi aan zijn einde kwam, kan olie op het vuur zijn voor represailles, in de regio en daarbuiten. In Frankrijk heeft de minister van Binnenlandse Zaken de politie opgeroepen extra waakzaam te zijn de komende tijd, uit angst voor wraakacties.

IS mag dan zijn hoofd verloren zijn, net als bij de Griekse mythe van de Hydra van Lerna leert de ervaring dat bij dergelijke terreurgroepen voor elk afgehakt hoofd er meerdere terug kunnen komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden