Het gestuntel van zijn advocaten tergt Trump

Het Democratische aanklagersteam poogt in het impeachmentproces tegen ex-president Donald Trump een beroep te doen op de emoties van de Republikeinen, met niet eerder vertoonde beelden van de bestorming van het Capitool. De stuntelende advocaten van Trump weten vooralsnog geen sterk antwoord te bieden.

Bruce Castor, advocaat van Donald Trump, heeft nog geen pasklaar antwoord op de beschuldigingen aan het adres van zijn cliënt. Beeld AP
Bruce Castor, advocaat van Donald Trump, heeft nog geen pasklaar antwoord op de beschuldigingen aan het adres van zijn cliënt.Beeld AP

Beelden van de bestorming van het Capitool circuleren al sinds de dag zelf, 6 januari. Veel van de fragmenten die de Democratische aanklagers gisteren in de Senaat presenteerden, werden echter voor het eerst getoond. Met een compilatie van geluidsfragmenten, beveiligingscamerabeelden en tweets en uitspraken van Trump willen de aanklagers de kijker thuis en de Senaat overtuigen van het gevaar van het gedrag van de voormalige president.

‘Hang Mike Pence op’

De Senaat zag gisteren op beelden onder meer hoe de Democratische Senaatsleider Chuck Schumer ternauwernood aan de binnendringers ontsnapte, en hoe relschoppers, van wie sommigen gewapend, Huisvoorzitter Nancy Pelosi zochten en door de gangen van het Capitool ‘Hang Mike Pence op’ (de toenmalige vicepresident, red.) scandeerden.

Pence was ten tijde van de bestorming van het Capitool voorzitter van de bezegeling van Joe Bidens verkiezingszege – en was daarom mikpunt van Trumps razernij. Er werden beelden getoond waarop te zien is hoe Pence in allerijl in veiligheid werd gebracht in een kantoorruimte.

De Democratische aanklagers, die ook vandaag nog aan zet zijn in het impeachmentproces, willen met hun betoog en de beelden duidelijk maken dat Trump geen onschuldige omstander was bij de bestorming van het Capitool. Volgens hoofdaanklager Jamie Raskin had Trump niet alleen verzuimd het geweld te stoppen, hij was volgens hem zelfs ‘hoofdophitser’.

Trump had voorafgaand aan de bestorming in een toespraak verderop in Washington opgeroepen tot protest tegen de volgens hem ‘gestolen verkiezingen’. Daarbij riep hij aanhangers op naar het Capitool te gaan en zich tot de laatste snik te verzetten. “We zullen nooit opgeven.”

Vrijheid van meningsuiting

Trump noemde zijn toespraak eerder ‘volkomen gepast’ en zijn verdediging, die later deze week het woord krijgt, gooit het op vrijheid van meningsuiting. De twee nieuwe advocaten van Trump – zijn vorige juridische team stapte vorige week op – maakten bij hun openingswoord dinsdag geen sterke indruk. Vriend en vijand bekritiseerden het als een omsamenhangende aaneenschakeling van blunders. Mensen uit Trumps entourage meldden dat de ex-president het gestuntel vanuit zijn privéclub Mar-o-Lago in Florida woest gadesloeg.

Dat het impeachmentproces tot veroordeling leidt, is onwaarschijnlijk; de meeste Republikeinse Senatoren zullen Trump niet afvallen. Maar het gestuntel van zijn advocaten zal voor Trump niet geruststellend zijn. Mogelijk volgen strafzaken naar zijn poging de verkiezingsuitslag te keren. Justitie in de staat Georgia doet al onderzoek. En zijn opties voor goede raadsmannen lijken op te raken.

Congresleden worden in veiligheid gebracht. Beeld AFP
Congresleden worden in veiligheid gebracht.Beeld AFP
Congresleden barricaderen de deur tegen de relschoppers. Beeld AFP
Congresleden barricaderen de deur tegen de relschoppers.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden