Fotoserie

Het centrum van Portland heeft veel weg van een oorlogsgebied

Black Lives Matter­demonstranten schijnen met hun smartphone. Beeld AP
Black Lives Matter­demonstranten schijnen met hun smartphone.Beeld AP

Dikke rookpluimen, vuur, explosies, geweerschoten – het centrum van de Amerikaanse stad Portland heeft met vlagen beangstigend veel weg van een oorlogsgebied.

Tom Kieft

Militaire een­heden in camouflage-uniformen zijn er vorige week in opdracht van president Donald Trump naartoe gestuurd om een einde te maken aan de antiracismebetogingen die al ruim acht weken duren.

Hoe grimmig het conflict tussen federale overheid en betogers is geworden, blijkt al uit de wijze waarop het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid de betogers aanduidt. Net als president Trump spreekt het ministerie dat de agenten aanstuurt, niet over demonstranten maar over ‘gewelddadige anarchisten’.

Persbureaus en omstanders hebben video-opnames gemaakt waarop is te zien hoe de speciale eenheden deze ‘anarchisten’ beschieten met rubberen kogels, bestoken met traangas en pepperspray en slaan met wapenstokken. Zonder aanklacht zijn betogers in busjes gesleurd en meegenomen.

Vrouwen vormen een ‘muur van moeders’ tegenover de agenten van Trump. Beeld REUTERS
Vrouwen vormen een ‘muur van moeders’ tegenover de agenten van Trump.Beeld REUTERS

De protestmarsen gaan onverminderd door en veel demonstranten schuwen de confrontatie met de agenten niet. Ze bekogelen hen met vuurwerk en werpen traangasbommen terug. Opzien baart een groep van tientallen in gele T-shirts geklede vrouwen. Arm in arm pogen zij als ‘muur van moeders’ de agenten weg te houden van de demonstranten.

Een ­demonstrant loopt, gewapend met een vlag, door een zee van traangas.  Beeld AFP
Een ­demonstrant loopt, gewapend met een vlag, door een zee van traangas.Beeld AFP
Een lid van de federale ­militaire eenheid spuit pepperspray op een demonstrant. Beeld AFP
Een lid van de federale ­militaire eenheid spuit pepperspray op een demonstrant.Beeld AFP

In het centrum van Portland wordt, net als in veel Amerikaanse steden, sinds de gewelddadige dood van George Floyd middels protesten opgeroepen tot systematische hervormingen van het politieapparaat.

De Democratische burgemeester van Portland, Ted Wheeler, voegde zich woensdag onder de demonstranten toen die werden bestookt met traangas. Het ingrijpen van Trump wordt verafschuwd door de Democratische Partij en er worden grote vraagtekens gezet bij de rechtmatigheid van de inzet van federale troepen bij de ordehandhaving.

Trump vindt dat de agenten ‘fantastisch werk’ leveren en dreigt naar meer ‘Democratische’ steden – waaronder Chicago en New York – troepen te sturen om betogingen neer te slaan. Democratische bestuurders verzaken hun plicht de orde te handhaven, meent de president. Een doorzichtige en bovendien gevaarlijke verkiezingsstrategie, aldus Trumps opponenten.

Vrouw met gasmasker ­tegen het traangas.  Beeld Getty Images
Vrouw met gasmasker ­tegen het traangas.Beeld Getty Images
Een demonstrant trapt tegen de deur van een gerechtsgebouw.  Beeld Getty Images
Een demonstrant trapt tegen de deur van een gerechtsgebouw.Beeld Getty Images
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden