Hertelling nodig na Surinaamse verkiezingen

Drie dagen na de Surinaamse parlementsverkiezingen maandag, is de volledige uitslag nog altijd niet binnen. Na een chaotische stem­busgang, blijkt nu dat er stemmen herteld moeten worden. De angst heerst voor fraude.

Tom Kieft
Oppositieleider Chan Santokhi van de VHP viert de zetelwinst in het partijcentrum. De NDP-partij van president Desi Bouterse lijkt aan de verliezende hand te zijn bij de parlementsverkiezingen in Suriname. Beeld ANP / Ranu Abhelakh
Oppositieleider Chan Santokhi van de VHP viert de zetelwinst in het partijcentrum. De NDP-partij van president Desi Bouterse lijkt aan de verliezende hand te zijn bij de parlementsverkiezingen in Suriname.Beeld ANP / Ranu Abhelakh

In totaal moeten nu nog de resultaten van 68 stembureaus verwerkt worden, een kleine 11 procent van het totale aantal stemmen. Vooralsnog stevenen Chan Santokhi en zijn VHP op een flinke winst af, terwijl de NDP van president Desi Bouterse flink aan zetels inboet.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken liet in een video weten dat bij 32 bureaus een hertelling nodig is omdat daar de processen-verbaal van de stemming niet zijn ingeleverd. Een reden hiervoor is niet gegeven.

Wel gaf de woordvoerder toe dat het ministerie steken heeft laten vallen en dat het niet overal grip op had. Ook de maatregelen tegen het coronavirus hebben bijgedragen aan de vertraging van het tellen van de stemmen. Volgens internationale waarnemers waren de medewerkers gestopt met tellen omdat ze uitgeput waren.

Angst voor gesjoemel

Hoewel er geen fraude is geconstateerd, is er wel veel wantrouwen en angst dat er gesjoemeld wordt. De Electorale Waarnemersmissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten heeft zorgen geuit over een gesprek tussen Bouterse en de voorzitter van de onafhankelijke kiescommissie op de verkiezingsdag. Volgens de waarnemers is het uit den boze dat een kandidaat contact heeft met de kiescommissie voordat de uitslag bekend is.

Het moet gek lopen wil Bouterse zijn ambt prolongeren. Volgens de laatste prognoses krijgt de VHP 20 ­zetels, en blijft de partij van de omstreden president steken op 16, dik tien minder dan de NDP nu heeft.

Alleen door een coalitie te vormen kan Bouterse aan de macht blijven. De kans dat partijen met hem willen samenwerken, lijkt klein. Bouterse is veel geloofwaardigheid verloren door wanbeleid van zijn regering de afgelopen jaren en de economische malaise waarin het land verkeert.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden