Helft textielwerksters Vietnam meldt geweld

Bijna de helft van de textielwerksters in Vietnam krijgt met geweld te maken op de werkplek. Het land is een grote leverancier van Nederland. Premier Rutte is er nu op handelsmissie.

Hans Nauta
Een textiel-fabriek in Vietnam. Kledingbedrijven uit Nederland hebben er minstens negentig productie­locaties. Beeld Bloomberg via Getty Images
Een textiel-fabriek in Vietnam. Kledingbedrijven uit Nederland hebben er minstens negentig productie­locaties.Beeld Bloomberg via Getty Images

Fair Wear Foundation, een samenwerkingsverband van duurzame kledingmerken, ondervroeg 763 Vietnamese vrouwen die in textiel­fabrieken werken. Van hen heeft 43 procent de laatste twaalf maanden te maken gehad met een vorm van geweld of intimidatie op het werk. Dat varieert van stokslagen op de handen tot een baas die seksuele diensten eist in ruil voor promotie.

Vietnam is een belangrijke textielproducent voor Nederland. Kleding- en textielbedrijven hebben er minstens negentig productielocaties.

Volgens de organisaties Fair Wear Foundation en Care International, die samenwerken bij dit onderzoek, worden de beroerde arbeidsomstandigheden versterkt door de commerciële eisen van kledingmerken, zoals de druk om snel wisselende collecties te leveren.

Verantwoord ondernemen

In de Vietnamese textielindustrie zijn twee miljoen mensen aan het werk, van wie 80 procent vrouw. Van alle ondervraagde vrouwen was 82 procent gemigreerd van plattelandsgebieden naar de stedelijke en industriële gebieden. Omdat het deze migranten aan een sociaal vangnet ontbreekt, zijn zij kwetsbaarder.

Van de vrouwen heeft 70 procent jonge kinderen en ruim de helft van deze moeders woont niet met hen samen. De interviews zijn buiten de fabriek gehouden, om ongewenste invloed van managers en sociaal wenselijke antwoorden te voorkomen. De meerderheid van de ondervraagde vrouwen werkt als naaister, een van de laagstbetaalde banen.

Directeur Alexander Kohnstamm van Fair Wear Foundation overhandigde vandaag in Ho Tsji Minhstad de resultaten van het onderzoek naar misstanden op de werkvloer aan premier Mark Rutte. Die is deze week met minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen, staatssecretaris van Financiën Menno Snel en zeventig bedrijven op handelsreis in Vietnam.

Kohnstamm: “Met dit rapport kan Rutte arbeidsrechten verbinden aan betere handelsrelaties. Handel moet samengaan met verantwoord ondernemen.”

Duurzame relaties

Te lage salarissen, lange werkdagen, onvrijwillig en overmatig overwerk en productiedruk blijken nauw verbonden te zijn met een respectloze werkomgeving waarin geweld en intimidatie voorkomen. De helft van de werkneemsters werkt meer dan zestig uur per maand over, twee keer zoveel als de wet toestaat. Zonder overwerk verdienen ze niet genoeg om rond te komen. En soms wordt overwerk niet betaald.

Uit de resultaten blijkt dat geweld en intimidatie erger zijn in het hoogseizoen, als er productie moet worden gedraaid. Daarom kunnen westerse merken volgens Kohnstamm met een betere planning en samenwerking met de fabrieken de problemen verminderen.

Ook het Vietnamese ministerie van Arbeid kreeg het rapport. Vietnam werkt aan een herziening van de arbeidswet. Kohnstamm: “Daarin zijn lonen en seksuele intimidatie belangrijke thema’s; daar willen we invloed op uitoefenen.”

Seksuele intimidatie

Hoewel de communistische overheid van Vietnam graag benadrukt dat het land hoog scoort op arbeidsparticipatie van vrouwen en gelijkwaardig onderwijs, is seksuele intimidatie of misbruik iets alledaags. Dat spreekt ook uit het onderzoeksresultaat, want naast de intimidatie op het werk zegt de helft van alle ondervraagde vrouwen op weg naar huis of naar het werk te zijn lastiggevallen.

Femke den Hartog, woordvoerder van brancheorganisatie voor de kledingindustrie InRetail, noemt de uitkomsten van het onderzoek pittig. Ze vindt dat geweld tegen vrouwen in de textielsector terecht op de agenda staat. De basis van verbetering ligt in het bouwen aan duurzame relaties met productielocaties, zegt zij. “Die maken het mogelijk om voorwaarden te stellen, invloed uit te oefenen op omstandigheden en in overleg met het management van de fabriek bijvoorbeeld aan voorlichting te gaan doen.”

Textielbedrijven die werken aan het verbeteren van misstanden zullen de langste adem hebben, zegt Den Hartog. “Zij krijgen het krediet dat ze verdienen, van consumenten en van geldverstrekkers.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden