Harde taal in het Britse Lagerhuis: ‘Johnson heeft geen schaamte’

Het Britse Lagerhuis ging woensdag weer open en het ging er direct hard aan toe. Premier Boris Johnson daagde het parlement uit met een motie van wantrouwen te komen – maar de oppositie hapt niet.

Johnson daagt het parlement uit een motie van wantrouwen in te dienen. 
 Beeld AFP/Jessica Taylor
Johnson daagt het parlement uit een motie van wantrouwen in te dienen.Beeld AFP/Jessica Taylor

‘Een man zonder schaamte’, ‘De premier weigert sorry te zeggen voor zijn leugens’, ‘Johnson toont geen enkele wroeging’. De onstuimige heropening van het Britse Lagerhuis, en de vurige toespraak van de premier domineert de voorpagina’s van de Britse kranten donderdagochtend.

Nadat het Hooggerechtshof de schorsing van het parlement dinsdag nietig had verklaard, was het parlement woensdag voor het eerst sinds 9 september weer bijeen. Johnson, die een bezoek aan de VN in New York moest onderbreken voor de zitting, ging er met gestrekt been in. De Britse premier daagde het parlement uit of een motie van wantrouwen in te dienen, of zich niet meer te bemoeien met het brexitproces. “Kom op. Kom op dan!” schreeuwde hij het parlement toe.

Schande

Hij was niet de enige die zijn stem niet onder controle kon houden. “Dit parlement is een schande,” brulde de Conservatieve advocaat-generaal Geoffrey Cox. “Het parlement is te laf voor verkiezingen, omdat zo veel van hen eigenlijk maar een ding willen: voorkomen dat we de EU verlaten.”

De oppositie vreest dat Johnson nieuwe verkiezingen wil gebruiken om alsnog in het uiterste geval op 31 oktober een brexit zonder deal te forceren. Labourleider Jeremy Corbyn herhaalde geen intentie te hebben een motie van wantrouwen in te dienen. “Het is heel eenvoudig: als u verkiezingen wilt, zorg voor uitstel van de brexit en laten we verkiezingen houden,” aldus Corbyn.

Gevaarlijk

Johnsons keiharde taal is hem op zware kritiek komen te staan. Parlementsleden hadden de premier gevraagd af te zien van het gebruik van beladen termen als ‘verraad’ en ‘overgave’. Hij zou daarmee een gevaarlijk politiek klimaat creëren, zeiden zij, verwijzend naar de moord op parlementslid Jo Cox in 2016. Niet onder de indruk van dat pleidooi deed Johnson er woensdag een schepje bovenop. De beste manier om Cox te eren, is door ‘brexit te verwezenlijken’, aldus Johnson.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden