Interview

Hans Verhoeven: ‘Er is sprake van serieus risico op aanvallen op Georgische Pride’

Ambassadeur van de Amsterdamse Gay Pride, Hans Verhoeven (55), reist dinsdag af naar het Georgische Tbilisi. Daar gaat hij helpen de bedreigde, lokale Pride Walk te laten doorgaan. ‘Ik heb mijn testament nog even nagekeken.’

Stefan Raatgever
Hans Verhoeven. Beeld Tammy van Nerum
Hans Verhoeven.Beeld Tammy van Nerum

Volgens plan wordt er op 22 juni voor het eerst een Pride Walk door Tbilisi gehouden. Hoe is de situatie nu?

Hans Verhoeven: “Er zijn grote problemen met de beveiliging. Er zijn bedreigingen vanuit ultrarechtse hoek. De patriarch van de orthodox christelijke kerk heeft een verbod geëist. De lokale overheid maakt omtrekkende bewegingen. Er is toestemming voor de Pride, maar die zou niet te beveiligen zijn. Het voorlopige aanbod is de tocht op 35 kilometer van het centrum van Tbilisi over een bospad te houden. Dat heeft natuurlijk geen enkele zin.”

Wat kunt u doen?

“Als ambassadeur van de Amsterdamse Pride kan ik steun en advies bieden. Hetzelfde deed ik bij soortgelijke evenementen in Kiev in 2016 en Belgrado in 2017. In het eerste geval zette de overheid uiteindelijk 6500 man politie in. Misschien overdreven, maar veilig was het wel. Het heeft ook vaak extra gewicht als er bijvoorbeeld Nederlandse staatsburgers meelopen. De autoriteiten reageren dan toch anders dan wanneer het alleen een lokaal initiatief is.”

Waarom moet de Pride absoluut doorgaan, vindt u?

“Je moet als regenboogcommunity je plek in de maatschappij opeisen. Als jezelf verstopt is het voor tegenstanders veel makkelijker je onzichtbaar te houden. In soortgelijke landen ging het steeds hetzelfde: pas als mensen hun plek onder de zon opeisten, kwamen er echte veranderingen. In Georgië, dat wil toetreden tot de EU, is de anti-discriminatiewetgeving op orde, maar het schort aan de implementatie ervan. En daarbij merk je dat de politieke invloed van de EU door de opkomst van het rechtspopulisme minder groot is geworden. Er is sprake van serieus risico op aanvallen op de tocht.”

Is het gevaarlijk wat u gaat doen?

“Het is niet zonder risico, maar ik heb me terdege voorbereid. Heb in Nederland mensen paraat die meteen rumoer kunnen maken, mocht me iets overkomen. En ik heb deze week toch mijn testament nog even nagekeken. Kijk, we gaan hoe dan ook lopen. Of de politiebegeleiding nou in orde komt of niet. Daarom zal ik de organisatie vooral over de beveiliging adviseren: ze moeten bijvoorbeeld zorgen dat er branddekens paraat zijn voor het geval er molotovcocktails worden gegooid. Ikzelf neem een bodycam mee. Dan kan de wereld zien wat er werkelijk gebeurt.”

Het klinkt alsof u afreist naar een oorlogsgebied.

“Tja. Het is inderdaad anders dan de Pride in Amsterdam. Daar gaat de voorbereiding over het bedenken van een leuke outfit en misschien het aanschaffen van een flesje poppers. In Tbilisi adviseer ik: neem een EHBO-pakket en een flesje reinigingsvloeistof tegen traangas mee.”

Wanneer is uw missie geslaagd?

“Het gaat niet zozeer om het aantal mensen dat meeloopt. Niet iedereen is bereid deze risico’s te lopen. Het zullen er zeker geen duizenden zijn. Bij 100 deelnemers is de tocht geslaagd, maar bij tien ook. Het gaat er vooral om dat het doorgaat. Dat we laten zien dat we er zijn.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden