PlusAchtergrond

Grote zorgen in Suriname om exponentiële toename coronabesmettingen

Lang wist Suriname het coronavirus tegen te houden, maar een recentelijke uitbraak leidt tot een gespannen sfeer in het land. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid maakt zich zorgen nu het aantal besmettingen exponentieel toeneemt.

Surinamers in de rij voor de supermarkt. Sinds vorige week maandag geldt een totale lockdown met een avondklok van zes tot zes.Beeld ANP

Suriname noteerde op 4 april zijn eerste corona­dode. Slechts tien personen waren ­besmet en zes weken lang kwamen er geen nieuwe besmettingen bij. Nu staat de teller ineens op bijna tweehonderd positief geteste personen en drie doden. Nog altijd cijfers waarop menig land jaloers zal zijn. Maar voor de Surinaamse medische sector en opnamecapaciteit is dit een zorgwekkende ontwikkeling.

Elias houdt rekening met een verdubbeling van het aantal besmettingen op korte termijn. “We hebben daarom meer apparatuur, materiaal en beschermende kleding nodig.”

Het bankroete Suriname heeft echter geen geld. Daarom is officieel bij Nederland aangeklopt voor ondersteuning. “Elke hulp die komt is meegenomen. We zijn redelijk goed voor­bereid, maar er moet geen extreme uitbraak ­komen.”

In Suriname geldt ondertussen sinds vorige week maandag een totale lockdown met een avondklok van zes tot zes. Alleen ‘essentiële diensten’ mogen blijven draaien. Wie de lockdown negeert, riskeert zes maanden gevangenisstraf of een hoge boete.

Tot voor kort leek de Surinaamse aanpak van de Covid-19-uitbraak succesvol. Waar buur­landen Guyana, Frans-Guyana en Brazilië kampten met schrikbarende aantallen corona­besmettingen, bleef Suriname gespaard. “We wisten dat de eerste besmettingsgevallen vrijwel zeker uit Nederland zouden komen,” vertelt infectioloog Stephen Vreden van het Covid ­Management Team.

50 ic-bedden

Half maart werden het Surinaamse luchtruim, de grenzen en de scholen gesloten. “We hadden toen alles klaarstaan om Covid-19 te kunnen diagnosticeren. Iedereen die positief wordt getest zonderen we sindsdien voor twee weken af van de samenleving.” Na de verkiezingen van 25 mei steeg het aantal coronabesmettingen. ­“Tijdens de verkiezingen had je een ontzettende mobiliteit van mensen,” verklaart Vreden.

Vóór de verkiezingen kwam het grootste ­gevaar van buitenaf. Met name uit buurland Brazilië: “Als het daar overkookt, loopt het ongetwijfeld ook bij ons over,” zegt Vreden. De grenzen betreffen grotendeels oerwoud of brede, moeilijk te bewaken rivieren. Zowel in Suriname als in Frans-Guyana werken tienduizenden Brazilianen in goudvelden, vaak illegaal.

“We zien aan onze statistieken dat het aantal geïnfecteerde Brazilianen toeneemt. Maar ook Surinamers hebben elkaar geïnfecteerd tijdens de verkiezingen.” En dat doet de voorraden beschermend materiaal snel slinken. Vreden omschrijft de situatie als dweilen met de kraan ‘een beetje’ open. “Het water dat naar binnen sijpelt, proberen we zo veel mogelijk op te vangen.” ­Gevreesd wordt dat de situatie verslechtert.

Suriname kreeg al de nodige hulp van China, India, Brazilië, de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. “Onze hele zorg is opgebouwd uit bedelpraktijken. Je hoopt op die manier ­Suriname te redden,” zegt intensivist Navin Ramdhani.

Hij geeft leiding aan de intensive care van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. “Het is meer geluk dan wijsheid,” zegt hij over het uitblijven van een extreme corona-uitbraak onder de nijpende omstandigheden. “De exponentiële groei baart enorme zorgen omdat het ook op één dag plus honderd kan worden.”

De landelijke capaciteit van ic-bedden is ­opgeschaald naar vijftig, waarvan ‘gelukkig’ nu nog maar twee bezet door coronapatiënten. “Bij een escalatiemodel van tweeduizend gevallen zijn al deze bedden nodig, ten koste van de reguliere zorg,” vreest Ramdhani. “Als daardoor andere doden vallen, zijn die wat mij betreft ook covidgerelateerd.”

Leeg fonds

Ramdhani is tevens een van de artsen in het coördinatieteam dat beslist welke speciale ­apparatuur en materiaal worden aangeschaft met de opbrengsten van het SU4SU-fonds (Surinamers voor Surinamers). Dit fonds is een initiatief van het bedrijfsleven om de zorginstellingen te ondersteunen bij hun strijd tegen het virus. Tot nu toe heeft het fonds iets minder dan 1 miljoen dollar (zo’n 888.000 euro) ingebracht. Dat geld is voornamelijk besteed aan beademingsapparatuur, ‘heel veel’ testmateriaal en persoonlijke beschermingsmiddelen. Het SU4SU-potje is inmiddels vrijwel leeg en het fonds is daarom ook in Nederland begonnen met inzamelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden