Grimmig protest bij Israëlische ambassade; VS blokkeert verklaring Veiligheidsraad

Honderden mensen hebben woensdagmiddag bij de ambassade van Israël in Den Haag gedemonstreerd tegen het geweld in Gaza. Het was onrustig. De actievoerders liepen op de weg en zorgden voor een gevaarlijke verkeerssituatie.

Yamilla van Dijk
De demonstratie bij de Israëlische ambassade in Den Haag. Beeld ANP
De demonstratie bij de Israëlische ambassade in Den Haag.Beeld ANP

De demonstranten voerden actie omdat Israël en de Palestijnen elkaar over en weer met raketten bestoken. In de Gazastrook zijn zeker 53 doden gevallen, onder wie veertien kinderen. In Israël zijn zes mensen omgekomen. Honderden mensen raakten gewond.

“De demonstratie was van tevoren aangekondigd, maar er kwamen veel meer mensen dan was afgesproken,” legt een woordvoerder van de politie uit. “Een deel van hen ging vervolgens de weg op en zorgde daarmee voor een onveilige verkeerssituatie.”

Op sociale media gaan beelden rond van demonstranten die zich niet aan de coronamaatregelen houden en de aanwijzingen van de politie negeren. Ook is te zien dat iemand een Israëlische vlag verscheurt.

Rond 17.00 uur was de rust weer teruggekeerd. Voor zover bekend zijn er geen aanhoudingen verricht.

Topcommandanten

De Palestijnse Hamas-beweging, die in de Gazastrook de macht heeft, bevestigde woensdag zware verliezen na Israëlische luchtaanvallen. ‘Talrijke’ topcommandanten zijn om het leven gekomen bij de beschietingen en bombardementen, onder wie de militaire baas van Gaza-stad, aldus een verklaring van Hamas. Volgens de Israëlische veiligheidsdienst Sjien Beet zijn nog zeker vier andere belangrijke leiders gedood.

Een Israëlische artillerie-eenheid vuurt af richting de Gaza Strip.  Beeld AP
Een Israëlische artillerie-eenheid vuurt af richting de Gaza Strip.Beeld AP

Het geweld tussen Israël en de Palestijnen escaleerde door Palestijnse protesten tegen de uitzetting van Palestijnen uit hun woningen in het door Israël bezette Oost-Jeruzalem. Zij moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten.

Veiligheidsraad

De Verenigde Staten hebben woensdag een verklaring van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over het geweld tussen Israël en de Palestijnen tegengehouden. De veertien andere landen in de raad zouden wel voor zijn geweest, in de hoop zo het geweld tussen het Israëlische leger en de Palestijnen in te dammen. Maandag blokkeerde de VS ook al een verklaring.

Een Palestijnse familie rouwt om een man die werd gedood tijdens een Israëlische aanval op Gaza. Beeld Getty Images
Een Palestijnse familie rouwt om een man die werd gedood tijdens een Israëlische aanval op Gaza.Beeld Getty Images

Een diplomaat van Amerika zei anoniem tegen persbureau AFP dat ze tegen een gezamenlijke verklaring zijn, omdat ‘het niet zou helpen met het oplossen van het conflict’. De andere landen denken dat een gezamenlijke verklaring van de Veiligheidsraad wel kan helpen. Amerika is een van de belangrijkste bondgenoten van Israël.

Volledige oorlog

Speciaal gezant van de VN in het Midden-Oosten Tor Wennesland vreest dat het conflict kan uitlopen op een ‘volledige oorlog’. “De situatie is veel slechter geworden sinds maandag. Het geweld kan steeds erger worden.‘’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei woensdag dat de Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten naar Israël reist om met de partijen te gaan praten. “Het belangrijkste is dat alle partijen stoppen met het geweld,” aldus Blinken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden