Griekenland wil drijvende dam in zee om bootvluchtelingen te stoppen

De Griekse regering wil een drijvende barrière op zee om te verhinderen dat bootvluchtelingen en migranten vanaf de Turkse kust het eiland Lesbos kunnen bereiken. Voor het hekwerk, dat 2,7 kilometer lang moet worden, trekt Griekenland een half miljoen euro uit.

Annemieke van Dongen
Reddingswerkers van Artsen Zonder Grenzen naderen een vluchtelingenboot op de Middellandse Zee (archieffoto uit augustus 2019). Beeld EPA
Reddingswerkers van Artsen Zonder Grenzen naderen een vluchtelingenboot op de Middellandse Zee (archieffoto uit augustus 2019).Beeld EPA

Het Griekse ministerie van Defensie is op zoek naar een bedrijf dat de drijvende grensdam wil bouwen, blijkt uit een openbare aanbesteding die woensdag op een website van de overheid is gepubliceerd. Het net moet vijftig centimeter boven het water uitsteken en zo ontworpen worden dat er zoeklichten op kunnen worden geplaatst.

Het gaat om een ‘drijvend damsysteem’ dat ‘zonder militaire specificaties’ moet worden gebouwd, maar mét ‘specifieke eigenschappen om de missie uit te voeren om de vluchtelingencrisis te managen’, aldus persbureau AP. Bij de 500.000 euro die het hekwerk volgens het ministerie mag kosten, zit ook vier jaar onderhoud inbegrepen.

Overvolle kampen

De centrumrechtse regering die sinds een half jaar in Griekenland aan de macht is, heeft een hardere aanpak beloofd van de vluchtelingencrisis. Vluchtelingenkampen op het vlak voor de Turkse kust gelegen Lesbos en andere eilanden in het oosten van Griekenland zitten nog steeds overvol. De nieuwe regering wil detentiecentra voor vluchtelingen van wie de asielaanvraag is afgewezen. Zij moeten zo snel mogelijk naar Turkije worden gedeporteerd.

Ondanks de vluchtelingendeal die de EU in 2016 sloot met Turkije, maakten afgelopen jaar bijna 60.000 migranten en vluchtelingen de oversteek naar de Griekse eilanden. Dat is bijna dubbel zoveel als het jaar ervoor, blijkt uit cijfers van de VN Vluchtelingenorganisatie.

Oxfam Novib noemt het Griekse plan voor de drijvende grensdam ‘zeer zorgwekkend'. “Griekenland schendt daarmee fundamentele rechten van mensen die bescherming nodig hebben,” zegt migratie-expert Evelien van Roemburg van de hulporganisatie. “Veel mensen die de oversteek maken, vluchten voor oorlog, geweld en marteling. Het voorgestelde budget van 500.000 euro hiervoor kan beter besteed worden aan het verbeteren van de slechte omstandigheden in de kampen op de Griekse eilanden, zoals Moria op Lesbos, waar duizenden mensen onder onmenselijke omstandigheden vastzitten in overvolle, onveilige kampen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden