Update

Gouverneur Texas: 20 doden bij schietpartij

Bij het bloedbad in de Amerikaanse stad El Paso zijn 20 doden en 26 gewonden gevallen. Dat heeft de Texaanse gouverneur Greg Abbott gezegd tijdens een persconferentie.

Kendall Long en Kianna Long. Beeld EPA
Kendall Long en Kianna Long.Beeld EPA

De politie van El Paso gaat er vanuit dat de schietpartij het werk was van één man, die inmiddels vastzit. Het zou gaan om een witte twintiger. Amerikaanse media melden dat het gaat om Patrick Crusius, een 21-jarige man uit Allen, Texas.

Het motief voor de aanslag is nog niet duidelijk. Wel is er een manifest gevonden dat zou duiden op een ‘hatecrime’. Dat wordt door de politie onderzocht op authenticiteit. In het manifest waarin hij zijn aanval aankondigt, beklaagt Crusius zich over de groeiende invloed van Hispanics. Ook schrijft hij dat rassenvermenging moet stoppen.

El Paso is een van de grootste steden van Texas en ligt pal aan de Mexicaanse grens. In El Paso wonen veel Hispanics.

Onder de dodelijke slachtoffers zijn ook drie Mexicanen. Dat maakte de Mexicaanse president Andrés Manuel Lopéz Obrador bekend op Twitter. De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken zei dat onder de gewonden ook zes Mexicanen zijn.

Er is op verschillende plekken geschoten, zegt de politie. Vooral in de Walmart, maar ook daarbuiten. In de ziekenhuizen in de regio zijn zeker 26 (zwaar)gewonde slachtoffers binnengebracht. Daarvan is er één overleden tijdens de behandeling. Nog eens tien tot twintig mensen zouden in het ziekenhuis voor hun leven vechten. Onder de gewonden zijn ook twee kinderen van 2 en 9 jaar oud, meldt persbureau AP.

Bloed nodig

Het acute gevaar in het winkelcentrum is inmiddels geweken. Mensen moeten nog wel op afstand blijven. In een school in de buurt van het winkelcentrum is een plek ingericht waar overlevenden en familie elkaar kunnen terugvinden. Honderden mensen staan in de rij om bloed te geven voor slachtoffers van de mass shooting. De politie meldt op Twitter dat hun bloed ‘urgent’ nodig is. Gewonden zijn naar minstens drie ziekenhuizen in de regio vervoerd.

De lokale politie maakte rond 11.00 uur lokale tijd melding van de schietpartij. Het Witte Huis meldt dat de Amerikaanse president Donald Trump op de hoogte is gesteld van de schietpartij en de situatie blijft volgen. Hij sprak ook met de Texaanse gouverneur Abbott en minister van Justitie Bill Barr over de situatie. Op Twitter laat Trump weten dat er ‘veel doden’ te betreuren zijn. Hij spreekt van ‘vreselijke’ shootings en belooft de lokale overheid de volledige steun van het Witte Huis.

Op een video op Twitter is te zien hoe mensen onder tafel schuilen terwijl de schietpartij aan de gang is. Een andere video brengt de evacuatie van bezoekers van het winkelcentrum in beeld. Ze gaan onder toeziend oog van gewapende agenten met de handen omhoog naar buiten. Op de beelden is te zien dat het een groot winkelcentrum betreft. Volgens een woordvoerder van de politie waren er ten tijde van de schietpartij zo’n drieduizend klanten aanwezig in de Walmart, en honderd man personeel.

El Paso is een stad met 680.000 inwoners in het westen van Texas, in de buurt van de grens met Mexico.

Container

Kendall en Kianna Long waren bij de diepvriesafdeling toen de schutter zijn dodelijke kogels vuurde. Ze verlieten de winkel en verstopten zich in een container. Walmart-medewerkster Leslie Diaz vertelt aan een journalist van de El Paso Times dat ze in de winkel was op het moment van de schoten. “Het begon buiten de winkel, ik hoorde knallen, die steeds dichterbij kwamen. Toen begon iedereen te rennen.”

Diverse getuigen zeggen dat ze meerdere in het zwart geklede schutters zagen, maar de politie meldt nog steeds uit te gaan van één dader. Wel riep het stadsbestuur burgers zojuist opnieuw op om uit de buurt van het winkelcentrum te blijven, omdat de politie daar nog onderzoek doet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden