Nieuws

Gouverneur Florida trekt aparte status Disney in na kritiek op ‘Don’t say gay’-wet

Gouverneur Ron DeSantis van de Amerikaanse staat Florida heeft vrijdag een wet ondertekend die Disney ontdoet van de speciale status die het bedrijf heeft in de stad Orlando. Het entertainmentconcern was tientallen jaren bevoegd om de stad, waar het een resort heeft, te besturen als een lokale regering. Die bevoegdheid wordt nu ingetrokken.

Het Parool
De entree van het Walt Disney World theme park in Lake Buena Vista in Florida. Beeld AFP
De entree van het Walt Disney World theme park in Lake Buena Vista in Florida.Beeld AFP

Door de speciale bevoegdheid kon Disney onder meer belasting innen en essentiële publieke diensten, zoals het ophalen van vuilnis en waterzuivering, garanderen in het district waarin Disney World ligt.

De wetswijziging volgt op de veroordeling door Disney van de ‘Don’t say gay’-wet die in maart werd aangenomen in Florida. Deze wet verbiedt het basisscholen om het in de les over seksuele oriëntatie of genderidentiteit te hebben.

Disney hield zich in eerste instantie op de vlakte over de wet, maar na kritiek sprak het bedrijf, dat ruim 75.000 werknemers in Florida heeft, zich toch uit. Topman Bob Chapek beloofde om de lhbti-gemeenschap te steunen via een donatie van 5 miljoen dollar (omgerekend zo’n 4,6 miljoen euro) aan de Human Rights Campaign en andere organisaties om de rechten van lhbti’ers te beschermen. Ook zei hij met DeSantis in gesprek te gaan en staakte Disney alle politieke donaties in Florida. Eind vorige maand beloofde Disney zich in te zetten om ervoor te zorgen dat de wet wordt herroepen.

Wat het intrekken van de speciale status van Disney in Florida precies voor gevolgen heeft is nog niet precies bekend. De verandering zou onder andere fiscale gevolgen kunnen hebben voor Disney, dat de reeks themaparken in Orlando heeft getransformeerd tot een van ’s werelds populairste toeristische trekpleisters. Disney heeft nog niet gereageerd op het besluit van DeSantis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden