Update

Gewonden en arrestaties bij demonstratie voor Trump

Aanhangers van de Amerikaanse president Donald Trump demonstreerden zaterdag opnieuw in Washington tegen de verkiezingsuitslag. Amerikaanse media meldden dat duizenden demonstranten zich in het centrum van de Amerikaanse hoofdstad hadden verzameld. Op een aantal plekken kwam het tot schermutselingen met tegendemonstranten. Volgens lokale media zijn er ten minste 23 mensen gearresteerd. Vier mensen zijn met steekwonden naar een ziekenhuis gebracht.

Demonstratie voor Trump in Washington. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Demonstratie voor Trump in Washington.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

De politie in Washington had de handen vol aan het uit elkaar houden van rivaliserende groepen betogers. In de stad waren onder meer de extreemrechtse Proud Boys aanwezig om Trump te steunen. Er zouden vier mensen zijn neergestoken in de buurt van een verzamelpunt van die groep. Het is onduidelijk wie de slachtoffers precies zijn.

Agenten moesten op meerdere plaatsen in de stad ingrijpen bij vechtpartijen. Ook stal iemand een Black Lives Matter-spandoek en stampte daar publiekelijk op. Toen de politie tegenbetogers afschermde bij de Black Lives Matter Plaza, leidde dat tot de kritiek dat Trump-aanhangers meer bewegingsvrijheid kregen.

“Zij kunnen gaan en staan waar ze willen,” klaagde een 37-jarige vrouw in de krant. “Wij zijn niet degenen die het nalaten om mondkapjes te dragen en covid verspreiden”.

Eerdere demonstratie

Bijna een maand geleden demonstreerden ook al duizenden aanhangers in Washington voor Trump. De Republikein verloor de verkiezingen van 3 november van Joe Biden, een Democraat.

Trump ziet zichzelf beroofd van zijn overwinning door verkiezingsfraude en erkent zijn nederlaag niet. Advocaten van Trump hebben tot dusver geen bewijs geleverd van massale fraude. Tientallen rechtszaken waren niet succesvol. Biden zal op 20 januari in Washington worden beëdigd.

Toespraak Flynn

Onder de demonstranten in Washington was ook Trump’s voormalige nationale veiligheidsadviseur, Michael Flynn. De gepensioneerde legergeneraal Flynn hield zijn eerste openbare toespraak sinds Trump hem gratie verleende op 24 november. Hij had eerder schuldig gepleit aan liegen tegen de FBI over contacten met de voormalige Russische ambassadeur.

“Wat de uitspraak ook was van gisteren, iedereen haalt diep adem,” zei Flynn tegen demonstranten voor het Hooggerechtshof, verwijzend naar de weigering van het hof om de zaak-Texas te behandelen. Het Amerikaanse Hooggerechtshof verwierp vrijdag een rechtszaak die was aangespannen door Texas en gesteund door Trump die de stemresultaten in vier staten wilde aanvechten.

“Mijn opdracht aan jou is om terug te gaan naar waar je vandaan komt en eisen te stellen,” zei Flynn tegen de menigte, zonder specifieker te zijn. De Amerikaanse grondwet gaat ‘niet over collectieve vrijheid, maar over individuele vrijheden, en ze hebben het zo ontworpen’, zei Flynn.

Sommige demonstranten in Washington herhaalden opnieuw complottheorieën over de verkiezingen. Trump ‘wordt uit zijn ambt gestuurd’, riep een van hen bij het Hooggerechtshof. “Het hof nam niet eens de tijd om de zaak te behandelen,” klaagde hij over de door Texas aangespannen procedure.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden