Gewonden bij rellen in Spaanse steden na arrestatie rapper

In meerdere Spaanse steden zijn dinsdagavond rellen uitgebroken. Duizenden mensen gingen de straat op uit protest tegen de arrestatie van rapper Pablo Hasél.

Sam de Graaff
null Beeld AP
Beeld AP

De 33-jarige rapper werd opgepakt omdat hij nog een celstraf van negen maanden moet uitzitten. Hasél is veroordeeld voor majesteitsschennis en het verheerlijken van geweld en terrorisme.

De veroordeling berust op een hele reeks tweets en op songteksten van de rapper. Een kleine greep: Hasél noemde de vorige Spaanse koning Juan Carlos ‘een maffiabaas’ en betoonde sympathie met de voormalige Baskische onafhankelijkheidsbeweging ETA en de extreemlinkse groepering Grapo.

Hasél diende zich begin dit jaar te melden bij de gevangenis, maar weigerde. Hij waarschuwde dat de autoriteiten hem ‘zouden moeten kidnappen’. Samen met tientallen studenten verschanste hij zich in een universiteitsgebouw in het Catalaanse Lleida. Daar werd hij, net als een deel van de studenten, dinsdagochtend opgepakt.

Tientallen gewonden

Uit onvrede met de arrestatie gingen duizenden mensen in onder meer Barcelona, Girona, Palma de Mallorca en Valencia dinsdagavond de straat op. De rellen liepen flink uit de hand: zeker 17 agenten en 16 betogers raakten gewond.

De betogers vinden, net als de rapper zelf, dat Haséls arrestatie ingaat tegen de vrijheid van meningsuiting. Ze krijgen steun van bekende Spanjaarden als acteur Javier Bardem, regisseur Pedro Almodóvar en zanger Joan Manuel Serrat, die een petitie ondertekenden tegen de gevangenisstraf.

Ook de huidige Spaanse regering zit met de veroordeling in haar maag. Het overwegend linkse kabinet wil de wet aanpassen, maar een eventuele wijziging komt voor Hasél te laat.

Geen lieverdje

Overigens is Hasél, die eigenlijk Pablo Rivadulla Duró heet, in het verleden vaker in aanraking gekomen met justitie. Ook toen al vanwege het verheerlijken van groeperingen als ETA en Grapo, maar ook vanwege het lastigvallen van een journalist en een getuige in een rechtszaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden