Update

Geweld Jeruzalem escaleert, Israël doodt Hamas-commandant

Het geweld in Jeruzalem en de Gazastrook escaleert. Dagenlange protesten van Palestijnen tegen de uitzetting van gezinnen om plaats te maken voor Joodse kolonisten zijn uitgelopen op raketaanvallen tussen Israël en de Gazastrook. Israël laat weten drie leden van de Palestijnse Hamasbeweging, die de Gazastrook controleert, te hebben gedood. Volgens Hamas is één van hun commandanten om het leven gekomen.

ANP
null Beeld AFP
Beeld AFP

Het Israëlische leger zegt dat alleen militaire doelen in Gaza aangevallen worden. Lokale journalisten melden op Twitter dat Israël zich klaarmaakt voor een mogelijk grondoffensief. Minister-president Benjamin Netanyahu meent dat Hamas ‘de rode lijn’ heeft overschreden en dat zijn land ‘krachtig zal antwoorden’. “Wij zullen geen aanvallen op ons territorium, onze hoofdstad, onze burgers en onze militairen tolereren. Zij die ons aanvallen zullen een flinke prijs betalen.” Washington riep alle partijen op de spanning te verminderen en nieuwe burgerslachtoffers te vermijden.

Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid kwamen in het noorden van de Gazastrook twintig mensen om het leven, onder wie negen kinderen. Over Israëlische slachtoffers door Palestijnse raketten is nog niets bekend.

Hamas gaf Israël eerder maandag een ultimatum. Als het land niet de veiligheidstroepen en kolonisten zou weghalen uit een Arabische wijk in Jeruzalem, zou Hamas in de aanval gaan. Inmiddels heeft de groepering meerdere raketten afgeschoten, waarvan er zeker één is onderschept door luchtafweergeschut. Terwijl luchtalarmen loeiden in Jeruzalem en omstreken, ontruimde de Israëlische politie het parlementscomplex en werden honderden Joodse gelovigen bij de Klaagmuur geëvacueerd.

Huisuitzetting

Daarnaast vonden in Jeruzalem opnieuw botsingen plaats tussen betogers en de politie uit protest over de geplande uitzetting van zeker zestig Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem. Het Israëlische hooggerechtshof moet zich daar nog over uitspreken. Een rechtszaak hierover zou maandag plaatsvinden, maar die is uitgesteld.

Israël viert maandag ook Jeruzalemdag, een jaarlijkse feestdag waarop wordt stilgestaan bij de verovering van Oost-Jeruzalem in 1967. De autoriteiten hadden om verdere onrust te voorkomen al besloten dat Joodse groepen niet naar de omgeving van de al-Aqsa-moskee mochten komen.

De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten eisen dat het geweld onmiddellijk ophoudt. “Verdere burgerslachtoffers moeten worden vermeden”, aldus een EU-woordvoerder in een verklaring. Ook de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft beide kanten opgeroepen te stoppen met de aanvallen. “Alle partijen moeten maatregelen nemen voor de-escalatie en om spanningen te verminderen.”

null Beeld AP
Beeld AP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden