PlusAchtergrond

Geweld in Jeruzalem houdt aan voor de derde dag op rij

Opnieuw zijn tientallen Palestijnen gewond geraakt bij confrontaties met de Israëlische politie in Oost-Jeruzalem. De directe aanleiding – de huisuitzetting van vier gezinnen – is uitgesteld, maar de geest is uit de fles. Maandag wordt nieuw geweld gevreesd.

Tom Kieft
null Beeld AFP
Beeld AFP

Voor de derde nacht op rij was Oost-Jeruzalem vannacht het decor voor hevige schermutselingen tussen Palestijnen en de Israëlische autoriteiten. De onrust duurde voort tot vanochtend na zonsopkomst. Ordetroepen vielen toen de ­al-Aqsamoskee binnen, en vuurden schok­granaten af op Palestijnen, die de bestorming ­beantwoordden door met stenen te gooien.

Palestijnse medici melden aan persbureau AP dat vannacht zeker vijftig Palestijnen in het ziekenhuis zijn opgenomen voor hun verwondingen. De voorgaande dagen vielen eveneens tientallen gewonden tijdens de confrontaties met de politie. Zaterdag werden onder de Palestijnen zeker negentig gewonden gemeld. Vrijdag waren dat er aan Palestijnse zijde tweehonderd, en raakten zeker achttien Israëlische agenten gewond.

Verdreven uit de stad

Directe aanleiding is een op handen zijnde huisuitzetting van vier Palestijnse families in Oost-Jeruzalem. Een Israëlische rechter had geoordeeld dat die plaats moeten maken voor Israëlische kolonisten. Volgens de rechter zou de grond juridisch toebehoren aan erfgenamen van Joodse families die het land kochten voor 1948, toen Palestijnse families, die op de vlucht waren geslagen voor oorlog, zich hier vestigden. De Palestijnen zien het als de zoveelste poging van de Israëli om ze uit de stad te verdrijven.

De internationale gemeenschap heeft bezorgd gereageerd op de huisuitzetting. Onder meer de Verenigde Staten, de EU en de VN hebben Israël opgeroepen de gezinnen niet uit hun huizen te zetten. Oost-Jeruzalem is volgens internationaal recht bezet Palestijns gebied, maar Israël beschouwt heel Jeruzalem en dus ook Oost-Jeruzalem als haar ongedeelde hoofdstad.

De kritiek gaat er bij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu niet in. Volgens hem betreft het een binnenlandse aangelegenheid en heeft zijn land, net als ieder ander land, het recht een eigen hoofdstad te bouwen. “Dat hebben we gedaan, en dat blijven we doen,” zei hij gisteren.

Politieke onrust

Het is tijdens de ramadan, die deze week ten einde komt, vaker onrustig in Jeruzalem. Maar al jaren is het geweld in de vastenmaand niet zo hevig als nu. Op de achtergrond lijkt de politieke onrust bij zowel de Israëli als de Palestijnen mee te spelen. Momenteel proberen politieke tegenstanders van Netanyahu een coalitie te vormen. Conflict met de Palestijnen maakt die al moeizaam lopende gesprekken nog minder kansrijk, en is dus gunstig voor de premier. Onder veel Palestijnen heerst frustratie over het afblazen van de Palestijnse parlementsverkiezingen, die dit jaar voor het eerst in vijftien jaar zouden plaatsvinden. Niet alleen president Abbas wordt hiervoor verantwoordelijk gehouden. Ook Israël krijgt er de schuld van, omdat het land niet zou toestaan dat Palestijnen in Oost-Jeruzalem naar de stembus kunnen.

De huisuitzetting is overigens wel opgeschort. Het hooggerechtshof zou vandaag bekend maken of de families tegen de beslissing in beroep kunnen gaan, maar die uitspraak is zeker een maand uitgesteld. Tot dan mogen de Palestijnse gezinnen in de huizen blijven wonen. Maar dat daarmee de kous voor de Palestijnen niet af is, bleek vannacht al. Vooral vandaag zet Jeruzalem zich schrap voor nieuwe confrontaties. Vandaag vieren de Israëliërs de jaarlijkse Jeruzalemdag, ter herinnering aan de verovering van het oostelijke deel van de stad in 1967. De Israëlische politie heeft gisteren toestemming gegeven voor een vlaggenoptocht door de oude stad – een provocatie, volgens de Palestijnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden