Gevoelige tik voor Indiase premier Modi in lokale verkiezing

De Indiase premier Narendra Modi had dolgraag oppositiebolwerk West-Bengalen nu eens willen winnen. Het werd een beperkte overwinning, of misschien zelfs nederlaag – mede dankzij Modi’s coronabeleid.

Sam de Graaff
Coronapatiënten in de staat Uttar Pradesh krijgen op straat zuurstof toegediend voor de deur van een tijdelijke kliniek.  Beeld Getty Images
Coronapatiënten in de staat Uttar Pradesh krijgen op straat zuurstof toegediend voor de deur van een tijdelijke kliniek.Beeld Getty Images

Alles had premier Modi eraan gedaan om de winst in West-Bengalen binnen te slepen in de deelstaatverkiezingen. Ook in andere, kleinere deelstaten in India werden afgelopen maand verkiezingen gehouden, maar ze haalden het niet qua belang bij die in West-Bengalen. De deelstaat met 91 miljoen inwoners, gelegen aan de grens met Bangladesh, geldt als een oppositiebolwerk. Modi’s hindoe-nationalistische BJP heeft er nog nooit bestuurd.

Daar moest en zou verandering in komen. Zeker tien keer bezocht Modi de massale verkiezingsbijeenkomsten die zijn BJP er organiseerde. Vaak gaf hij een speech, meestal zonder mondkap.

Maar Modi kwam niet eens in de buurt van de winst, zo bleek toen de uitslag bekend werd. De BJP wist 77 zetels binnen te slepen in het 294 zetels tellende parlement. Fors meer dan de 3 die het in 2016 had veroverd, maar ver beneden verwachting. Modi was uitgegaan van ‘meer dan 200 zetels’, zei hij eerder.

Dat viel dus tegen. De overwinning ging naar de TMC-partij van Mamata Banerjee, de enige vrouwelijke deelstaatpremier van India en al sinds 2011 aan de macht. Zij behaalde 213 zetels, één meer dan vijf jaar geleden.

Waarschuwing genegeerd

Modi’s nederlaag – of beperkte overwinning – lijkt een afrekening met zijn coronabeleid. De premier had corona in maart namelijk al voor verslagen verklaard, terwijl hij toen al werd gewaarschuwd voor een gevaarlijke, nieuwe variant.

Veel deelstaatregeringen, ook waar Modi’s partij niet aan de macht was, begonnen daarop te versoepelen. De autoriteiten in het nu zwaar getroffen Delhi ontmantelden zelfs al een aantal noodhospitalen uit de eerste golf. En ook gewone Indiërs namen het virus een stuk minder serieus. Mondkapjes verdwenen in de prullenbak, de overwinning werd gevierd.

Met alle gevolgen van dien. Besmettingscijfers explodeerden en ziekenhuizen raakten overvol. Maandag meldde India voor de twaalfde dag op rij meer dan 300.000 besmettingen, tegen 80.000 begin april. Medicijnen en zuurstof zijn schaars, crematoria draaien overuren. Voor veel Indiërs was het onbegrijpelijk dat deze verkiezingen überhaupt hebben kunnen plaatsvinden, al werden ze uitgesmeerd over ruim een maand tijd.

Verdeeldheid

Toch is de nederlaag in West-Bengalen niet alleen aan het coronabeleid van de premier te wijten. “De uitslag in West-Bengalen toont dat Modi’s agressieve en op verdeeldheid gerichte campagne juist tegen hem heeft gewerkt,” zegt hoogleraar politicologie Gilles Verniers, werkzaam in India, tegen The New York Times.

In zijn campagne speelde Modi in op religieuze verschillen. Hij waarschuwde de hindoebevolking dat alleen hij ervoor kon zorgen dat zij hun religieuze vrijheden zouden behouden. Daarmee keerde hij zich impliciet tegen de moslimmeerderheid in de staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden