Gespannen sfeer op Navo-feestje

Zeventig jaar na de oprichting van de Navo is er weinig reden voor een feestje. Wat valt er te verwachten van de bijeenkomst van het militaire bondgenootschap die dinsdag begint in Londen?

Recep Erdogan. De Turkse president dreigt zijn veto uit te spreken tegen de verdediging van de Baltische staten.  Beeld AP
Recep Erdogan. De Turkse president dreigt zijn veto uit te spreken tegen de verdediging van de Baltische staten.Beeld AP

De leiders van de Navo ontmoeten elkaar dinsdag voor de viering van het 70-jarig bestaan van de alliantie. Een top heet het op papier niet, de officiële bijeenkomst wordt pas volgend jaar gehouden. Een echt feest lijkt het in Londen ook niet te worden.

De bijeenkomst wordt overschaduwd door de spanningen tussen de Europese Navo-leden en Turkije en door onenigheid over de verdeling van de lasten van het 29 leden tellende bondgenootschap. En dan is er nog altijd president Donald Trump.

Waar de Duitse bondskanselier ­Angela Merkel, secretaris-generaal van de Navo Jens Stoltenberg en vermoedelijk ook gastheer premier Boris Johnson een lans zullen breken voor het belang van de Navo, houden veel leden hun hart vast dat Trump zich opnieuw fel uitspreekt tegen het bondgenootschap. Hij heeft al vaker gedreigd de Navo te verlaten als de overige leden hun militaire uitgaven niet opkrikken.

Bij de persconferentie met Stoltenberg dinsdagochtend was het al raak. “De EU behandelt ons oneerlijk op en kan zich maar beter goed gaan gedragen, anders wordt het voor de Navo heel moeilijk,” zei Trump.

Terugslaan

Bij de persconferentie kreeg ook de Franse president Emmanuel Macron de wind van voren van Trump. Uitspraken van het Franse staatshoofd dat de Navo hersendood zou zijn noemde zijn Amerikaanse collega ‘zeer, zeer onbeschoft’.

“Het zijn krasse uitspraken als je thuis problemen hebt omdat je economie niet loopt en je te maken hebt met Gele Hesjes,” aldus Trump.

De ‘hersendooduitspraak’ van Macron heeft ook de relatie met de Turkse president Recep Erdogan verder onder druk gezet. Erdogan sloeg vo­rige week terug door juist Macron ­hersendood te noemen. Hij verweet de president een ‘ziek en verstoord begrip’ van terrorisme.

Kopzorg

De bekoelde relatie tussen Turkije en de rest van de Navo is kopzorg in Londen. De Turkse president herhaalde vanochtend dat hij niet van plan is zijn steun te verlenen aan de Navo-plannen om de Baltische staten militair te beschermen tegen Rusland, zolang de rest van de Navo-leden de Koerdische YPG niet aanmerken als terroristisch. De kans dat zij dat zullen doen, is nihil, maar zonder de steun van Turkije komt het fundament van de Navo – een front tegen Rusland – verder in het gedrang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden