‘Geplande aanval op Iran door Trump ingetrokken’

Een militair conflict tussen Iran en de Verenigde Staten kwam donderdagavond akelig dichtbij. President Donald Trump had zijn fiat gegeven voor een aanval, maar blies die op het laatste moment af.

Tom Kieft
null Beeld EPA
Beeld EPA

Waarom de aanval op Iran op de valreep is ingetrokken, is niet bekend. De Amerikaanse president Donald Trump had volgens The New York Times zijn toestemming gegeven voor een vergeldingsactie na het neerhalen van een Amerikaanse drone door Iran gisterochtend. Maar hij zegde die op het laatste moment af.

Het zou gaan om een ‘beperkte militaire operatie’. Het was de bedoeling om strategische doelen als lanceerinstallaties en radarposten te bestoken, zeiden hoge functionarissen die gisteren aanwezig waren bij het veiligheidsoverleg in het Witte Huis, aan The New York Times.

Gevechtsvliegtuigen zouden al onderweg zijn, terwijl schepen van de Amerikaanse marine in de regio zich positioneerden voor een aanval, toen die werd afgeblazen. Er waren in elk geval nog geen raketten afgevuurd.

Gebagatelliseerd

Of de militaire operatie op een later moment alsnog wordt uitgevoerd, is niet duidelijk, aldus een bron aan The New York Times. Evenmin is helder of Trump zich daadwerkelijk heeft bedacht of dat het intrekken van de aanval onderdeel is van een of andere strategie.

Opmerkelijk is dat de Amerikaanse president eerder op de dag het neerschieten van de drone bagatelliseerde. Hij noemde het dan wel ‘een enorme fout’ van Iran, maar voegde daarna toe dat hij moeilijk kon geloven dat er opzet in het spel was. “Ik kan me voorstellen dat het een generaal of iemand was die een fout heeft gemaakt bij het neerschieten van die drone,” aldus Trump. Toen hem werd gevraagd hoe de VS ging reageren op het neerhalen, zei hij: “Dat zullen jullie snel zien.”

Binnen Trumps regering zouden prominenten, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en veiligheidsadviseur John Bolton, hebben aangedrongen op een aanval op Iran, waarmee de VS in conflict is sinds Trump zich vorig jaar heeft teruggetrokken uit het nucleaire akkoord en sancties oplegde. Het Pentagon zou voor terughoudendheid hebben gepleit, vanwege de onvoorzienbare gevolgen van een aanval.

KLM mijdt Iraans luchtruim

Het onbemande, ongeveer 130 miljoen Amerikaanse dollar kostende vliegtuig werd gisterochtend volgens de Iraanse Revolutionaire Garde boven Iraans grondgebied uit de lucht geschoten. Het Witte Huis claimt op zijn beurt dat de drone in het internationale luchtruim boven de Straat van Hormuz vloog.

KLM vliegt voorlopig niet door een deel van het Iraanse luchtruim. Zowel de Amerikaanse als Europese luchtvaartautoriteiten hebben luchtvaartmaatschappijen verboden nog langer over het conflictgebied te vliegen. Volgens de VS-autoriteit FAA waren er toen de Iraanse raket de drone onderschepte, ‘tal van vliegtuigen voor de burgerluchtvaart in het gebied’.

Amerikaanse maatschappijen moeten heel Iran mijden, Europese het conflictgebied in de Perzische Golf en de straat van Hormuz. KLM, dat niet naar Iran zelf vliegt, gebruikte dat luchtruim voor vluchten naar Azië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden