Gepensioneerde paus Benedictus (92) waarschuwt Franciscus om niet te tornen aan celibaat

De gepensioneerde paus Benedictus XVI heeft zich in een boek over de crisis rond het misbruik in de Katholieke Kerk sterk gekant tegen een versoepeling van het celibaat. Hij roept zijn opvolger Franciscus op niet mee te gaan in de verleiding om het celibaat op te geven.

Het Parool
Paus Franciscus (rechts) en de voormalige paus Benedictus XVI in 2014. Beeld AP
Paus Franciscus (rechts) en de voormalige paus Benedictus XVI in 2014.Beeld AP

Nadat in de afgelopen jaren over de hele wereld talloze gevallen van misbruik door priesters naar buiten kwamen, wordt zowel binnen als buiten de kerk de roep steeds luider om een einde te maken aan het eeuwenoude verbod op het huwelijk voor priesters.

Dat voorstel valt echter niet in goede aarde bij de voormalige paus die in 2013 zijn taken overdroeg aan Franciscus. Hij vindt dat priesters een rol te vervullen hebben als ‘bruidegom van de Kerk’. ,,Het priesterschap gaat door een donkere periode’’, schrijft de 92-jarige Benedictus XVI in zijn boek ‘Vanuit de diepte van onze harten: priesterschap, celibaat en de crisis van de Katholieke Kerk’, dat op 20 februari uitkomt. ,,Gewond door de onthulling van zovele schandalen en verontrust door het constant ter discussie stellen van het celibaat, komen vele priesters ten onrechte in de verleiding om het op te geven en alles achter te laten’', zo klinkt het.

Felle kritiek

In oktober sprak de bisschoppensynode in het Vaticaan zich nog uit voor het wijden tot priester van getrouwde mannen in speciale gevallen. De bedoeling is daarmee het enorme priestertekort in sommige regio’s te dichten. Dat stuitte meteen op felle kritiek van conservatieve geestelijken. Zij vrezen dat zo’n stap uiteindelijk de totale afschaffing van het celibaat zou kunnen betekenen.

Ook de voormalige paus vindt dat die twee niet met elkaar te verenigen zijn. ,,Het lijkt onmogelijk om beide roepingen (priesterschap en huwelijk) tegelijkertijd te realiseren.’’

Het is zeer opmerkelijk dat paus Benedictus, de eerste paus in 600 jaar die voor zijn dood zijn taken neerlegde, kritiek uit op het beleid van zijn opvolger. Bij zijn afscheid beloofde hij zich niet te bemoeien met het werk van zijn progressievere opvolger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden