Nieuws
Genoeg handtekeningen binnen bij petitie: Europese Commissie moet zich buigen over verbod dierproeven
De Europese Commissie gaat onderzoeken of het nodig of wenselijk is om dierproeven voor cosmetica en uiteindelijk elke vorm van dierproeven te verbieden. Aanleiding is een petitie met ruim 1,2 miljoen geldige handtekeningen van EU-burgers.
De Commissie zal uiterlijk 25 juli bekendmaken of ze iets doet met dit zogeheten Europees burgerinitiatief. De initiatiefnemers, een netwerk van dierenrechtenorganisaties zoals Animal Rights, vragen de Commissie om stapsgewijs een einde te maken aan elke vorm van dierproeven.
Er bestaan al beperkende regels voor dierproeven voor cosmetica en het in de handel brengen van op dieren geteste persoonlijke verzorgingsproducten. Die regels moeten volgens de ondertekenaars worden aangescherpt tot uiteindelijk een totaalverbod geldt. In de Europese Unie worden jaarlijks gemiddeld 10 miljoen proefdieren gebruikt voor onderzoek en onderwijs, waaronder veel muizen en ratten.
Het Europees burgerinitiatief werd geïntroduceerd om EU-inwoners meer inspraak te geven bij Europese wetgeving. Het is sinds 2012 van kracht. De organisatie moet eerst de Europese Commissie warm maken voor haar initiatief en als die groen licht geeft vervolgens 1 miljoen handtekeningen in minstens zeven EU-landen verzamelen.
Toegankelijk kraanwater
Als aan die voorwaarden is voldaan, gaat de Commissie ermee aan de slag. De organisatie wordt uitgenodigd het verzoek te komen toelichten en er komt een hoorzitting in het Europees Parlement. De Commissie is echter niet verplicht met wetsvoorstellen te komen.
De ‘Stop dierproeven’-petitie is het negende Europees burgerinitiatief dat meer dan 1 miljoen handtekeningen verzamelde. Eind 2020 leidde een massaal pleidooi vanuit de bevolking voor het eerst tot Brusselse wetgeving. Het betrof het Europese burgerinitiatief Right2Water, voor beter en voor iedereen toegankelijk kraanwater in de EU. Dat initiatief werd door meer dan 1,8 miljoen Europeanen ondersteund.