Gemaskerde mannen openen vuur op Irakese demonstranten

In diverse steden in Irak wordt al de hele maand geprotesteerd tegen de regering van premier Adil Abdul-Mahdi. Nu die dit weekend de zachte aanpak heeft laten varen, is het geweld weer opgelaaid.

David van Unen
Demonstranten schuilen in de zwaarbeveiligde Green Zone in Bagdad voor het leger. Beeld AFP
Demonstranten schuilen in de zwaarbeveiligde Green Zone in Bagdad voor het leger.Beeld AFP

Dinsdagochtend opende een militie van gemaskerde mannen het vuur op een menigte vreedzame demonstranten in de voor sjiieten heilige stad Karbala. Zeker 18 mensen kwamen om het leven terwijl er minstens 865 gewond raakten.

Hoewel over de bestorming door regeringstroepen nog weinig bekend is, zou die er wel op kunnen wijzen dat Bagdad het wel welletjes vindt met het pappen en nathouden van de afgelopen maand. Maandag werd op en om het Tahrirplein – verzamelplaats van de hoofdstedelijke protestbeweging – een avondklok ingesteld. Dat wees er volgens analisten al op dat de regering een spreekwoordelijke stok zocht om demonstranten mee te slaan: dit zijn de regels en wie zich er niet aan houdt heeft een probleem.

Terug naar begin oktober, toen mensen in heel Irak ogenschijnlijk vanuit het niets de straat op gingen, uit onvrede over de in hun ogen corrupte regering en het gebrek aan banen, voorzieningen en elektra. Nadat ordetroepen daar een aantal dagen hardhandig tegen hadden opgetreden, matigden ze op bevel van Mahdi hun toon. Dat deden demonstranten in eerste instantie ook, tot ze zich vorige week vrijdag opnieuw mobiliseerden.

Religieuze ruggesteun

Sindsdien zijn bijna 90 doden gevallen en raakten in heel Irak 3500 mensen gewond. Volgens een demonstrant die met de BBC sprak, zet het leger (warm-)waterkannonnen en traangas in en zou er met scherp op demonstranten zijn geschoten. Maandag kwam een studente medicijnen om het leven, voor zover nu bekend het eerste vrouwelijke dodelijke slachtoffer sinds het uitbreken van de protesten. Ongewoon in de islamitische republiek waar doorgaans vooral mannen aan de volksoplopen meedoen.

“Het lijkt wel alsof bij ieder schot van regeringstroepen meer mensen de straat opgaan,” zei een lokale Rode Kruismedewerker maandag tegen The New York Times. Niet alleen studenten, scholieren en werklozen roeren zich. Ook werkende Irakezen en zelfs ambtenaren hebben zich volgens het Britse persbureau Reuters bij het protest aangesloten.

Daarin worden ze aangespoord door vooraanstaande geestelijken zoals de sjiietische populist Moqtada al-Sadr, nota bene een bondgenoot van Mahdi. Hij riep de premier maandag op vervroegde verkiezingen uit te schrijven en sprak zijn steun uit voor de demonstranten en voor hervormingen. In het religieuze Irak is dat brandstof waar boze burgers nog wel even op door kunnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden