Plus

Geen vaccin? Dan volgt ontslag voor verpleegkundige Jennifer Bridges in Houston

Voor sommige Amerikanen die zich niet willen laten vaccineren dreigt ontslag. In Houston verliezen 178 medewerkers van een ziekenhuis volgende week hun baan als ze nog niet geprikt zijn.

Karlijn van Houwelingen
Protest tegen de vaccinatie-eis voor personeel van het Houston Methodist ziekenhuis.  Beeld AP
Protest tegen de vaccinatie-eis voor personeel van het Houston Methodist ziekenhuis.Beeld AP

Jennifer Bridges (39) heeft haar laatste dienst als verpleegkundige in het Houston Methodist Hospital gedraaid. Ze is niet van plan zich te laten vaccineren voor de deadline van haar werkgever. Dus wordt ze komende week officieel de laan uitgestuurd.

Maandenlang heeft ze coronapatiënten verpleegd, maar een prik wil ze niet. Ze vertrouwt de vaccins niet, omdat ze zo snel ontwikkeld zijn. In haar werk zag ze patiënten die corona kregen terwijl ze volledig gevaccineerd waren en mensen die na hun prik last kregen van ernstige gezondheidsklachten, vertelt ze. Zij denkt dat het reacties op de prik zijn. “Als je het wilt nemen, ga ervoor. Maar het moet ieders persoonlijke, goed geïnformeerde keuze zijn,” vindt ze.

Het ziekenhuis waar ze werkt, denkt daar anders over. Vaccinatie is verplicht voor alle werknemers voor wie geen religieuze of medische bezwaren gelden. Bridges en 177 andere medewerkers zijn zonder salaris op non-actief gesteld. Als ze op 22 juni nog steeds niet geprikt zijn, verliezen ze hun baan. “De directeur zei me: jullie zijn allemaal vervangbaar,” vertelt Jennifer Bridges aan de telefoon vanuit de voorstad van Houston waar ze woont.

Griepprik

Bridges stapte naar de rechter, gesteund door meer dan honderd collega’s. De rechter gaf het ziekenhuis gelijk. Private werkgevers mogen van hun personeel een coronaprik eisen, bevestigde de federale rechtbank in Texas. Het staat hen ook vrij om weigeraars te ontslaan. Als Bridges dat niet zint, kan ze ergens anders gaan werken, luidde het oordeel.

Bedrijven mogen in de VS ook andere vaccinaties eisen, zoals de griepprik. Als ze maar uitzonderingen maken op religieuze of medische gronden. Ook op scholen zijn vaccinaties tegen kinderziektes vaak verplicht.

In Nederland mag een werkgever personeel niet verplichten om de prik te halen. ‘Vaccinatie is vrijwillig,’ staat op rijksoverheid.nl. Bewijs van vaccinatie vragen mogen Nederlandse werkgevers ook niet.

De meeste Amerikaanse werkgevers verplichten het vaccin nog niet, omdat vaccins niet volledig goedgekeurd zijn door medicijnautoriteit FDA. Maar zodra die goedkeuring er wel is, kan dat veranderen. In een peiling van de Arizona State University en de Rockefeller Foundation gaf 63 procent van de ondervraagde bedrijven aan dat ze om bewijs van vaccinatie zullen vragen. Ruim een derde stelde dat ze disciplinaire maatregelen gaan nemen tegen werknemers die weigeren, en dat ontslag een mogelijkheid is.

Behalve diverse zorginstellingen verplicht op dit moment onder meer luchtvaartmaatschappij Delta vaccinatie voor nieuwe medewerkers. Een reeks universiteiten heeft laten weten studenten ook een coronavaccinatieplicht op te leggen. Verschillende Amerikanen stapten uit protest naar de rechter, soms met hulp van advocaten van anti-vaccinatiegroepen. In zeker zes staten zijn nieuwe wetten gemaakt om vaccinatieplicht in te perken.

Beschermingsmiddelen

Jennifer Bridges vindt dat ze zonder prik veilig kan doorwerken als verpleegkundige. “We hebben het hele jaar zonder vaccin gewerkt, en dat ging prima. We dragen de juiste beschermingsmiddelen en hebben geleerd hoe we ze moeten gebruiken. Dus de kans dat wij iets overdragen is heel klein.” Ze heeft vorig jaar al corona gehad, bovendien, dus ze heeft nog antistoffen in haar bloed, stelt ze.

De ziekenhuisgroep, waar in totaal 26.000 mensen werken, wijst erop dat honderden miljoenen doses veilig zijn toegediend en verwijt de verpleegkundige misinformatie en antivaccinatieretoriek te verspreiden. ‘De wetenschap bewijst dat de vaccins niet alleen veilig zijn, maar ook nodig als we Covid willen verslaan,’ schreef directeur Marc Boom in een verklaring.

Bridges en haar collega’s weigeren wat ze een ‘experimenteel’ middel noemen. Het prikken mag in Amerika en Europa op basis van een versneld verwerkt noodbesluit. De drie vereiste testfasen zijn daarbij overigens niet verkort. De advocaat van de zorgmedewerkers maakte in de rechtbank een vergelijking met slachtoffers van medische experimenten van de Nazi’s. ‘Verwerpelijk’, vond de rechter.

Jennifer Bridges heeft inmiddels een nieuwe baan aangeboden gekregen bij een thuiszorg­instelling die haar kijk op het vaccin deelt. Maar ze blijft vastbesloten de verplichting aan te vechten, tot aan het hooggerechtshof als het moet. “Dit is enorm, groter dan alleen ik of mijn collega’s,” zegt ze. “Dit pakt ons onze rechten en vrijheden af. Andere bedrijven staan al klaar om zo’n zelfde verplichting in te voeren. Niemand zou zijn baan en levensonderhoud mogen verliezen omdat hij of zij zich niet op hun gemak voelt bij de prik.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden