PlusAchtergrond

Geen medelijden voor Weinstein: ‘Godzijdank is je moeder niet hier’

Harvey Weinstein kwam opdagen voor het begin van zijn proces. De demonstranten tegen de filmmagnaat, die terechtstaat voor seksueel wangedrag, waren niet onder de indruk van zijn fragiele verschijning.

Karlijn van Houwelingen
Actrice Rose McGowan en andere vrouwen die Weinstein beschuldigen. Beeld AP
Actrice Rose McGowan en andere vrouwen die Weinstein beschuldigen.Beeld AP

Gebogen over zijn looprek schuifelt Harvey Weinstein (67) de rechtbank binnen voor de eerste dag van zijn proces. De man die tot voor kort gold als een van Hollywoods machtigste filmproducenten moet de trap op geholpen worden door zijn advocaten, als hij zich langs een groepje demonstranten en een batterij camera’s een weg baant. “Godzijdank is je moeder niet hier om dit te zien,” roept een vrouw hem toe, horen aanwezige journalisten.

Meer dan tachtig vrouwen hebben Weinstein beschuldigd van seksueel wangedrag en voor twee van die beschuldigingen wordt hij strafrechtelijk vervolgd. Andere aantijgingen zijn verjaard of niet strafbaar. Sommige vrouwen durfden een proces niet aan.

Levenslang

De strafzaak is daarom beperkt: het draait om een verkrachting en een geval van orale seks onder dwang. Het openbaar ministerie in New York wrijft Weinstein wel de zwaarste vorm van seksueel misbruik aan. Als hij daarvoor wordt veroordeeld, kan hij de rest van zijn leven achter de tralies verdwijnen.

Maandag maakten openbaar aanklagers uit ­Californië bekend dat Weinstein ook in Los ­Angeles terecht moet staan voor seksueel misbruik.

Weinstein wordt al bij binnenkomst geconfronteerd met protest. Demonstranten houden ­borden vast met de tekst ‘Gerechtigheid voor overlevenden’. Weinstein zwijgt. Hij ontkent alle aantijgingen.

Acteertips

Een groep vrouwen heeft even daarvoor een persconferentie gehouden op de trappen van het gerechtsgebouw. Ze noemen zich de ‘stiltedoorbrekers’ en dragen rood als teken van kracht, aldus Charmed-actrice Rose McGowan. Zij is een van de meest uitgesproken beschuldigers van Weinstein en zegt door hem te zijn verkracht.

“Beste Harvey, hoeveel leugens je jezelf ook vertelt, je hebt dit gedaan,” zei McGowan op de persconferentie. Ze dankte de vrouwen die zullen getuigen in de strafzaak. Zij staan in haar ogen ook voor de vrouwen wier zaken zijn verjaard of die een getuigenis niet aandurven. “Zij vertegenwoordigen ons en ik ben enorm trots op hen. Wij hebben onze dag in de rechtbank niet gekregen, maar hopelijk krijgen zij die wel. Hun overwinning zal onze overwinning zijn. Hun verlies zal ons verlies zijn.”

Weinstein zegt het looprek nodig te hebben vanwege rugklachten. Hij onderging onlangs een operatie, vanwege een auto-ongeluk dat hij vorig jaar heeft gehad. Maar de vrouwen die zeggen door hem te zijn aangevallen, denken dat hij probeert sympathie op te wekken door zo fragiel in het openbaar te verschijnen. “Ik denk dat hij goed heeft geluisterd naar wat acteertips,” zei McGowan.

Onbevooroordeeld

In de eerste twee weken van het proces gaat het om procedurele zaken, met name de selectie van de jury, de burgers die in het Amerikaanse rechtssysteem bepalen of de verdachte schuldig of onschuldig is. Een poule van tweeduizend mensen is opgeroepen in de hoop dat daaruit twaalf onbevooroordeelde juryleden jury zijn te selecteren. Dat wordt een uitdaging, na alle ­berichtgeving over Weinstein en de MeToo-affaires. Zijn advocaten vrezen dat potentiële juryleden daardoor al beïnvloed zijn en niet meer neutraal in het proces kunnen staan.

Weinsteins juridische team is van plan de vrouwen die hem beschuldigen, aan een intens kruisverhoor te onderwerpen. In The Today Show beschreef zijn advocaat Donna Rotunno op de eerste procesdag dat ze niet van plan is te doen alsof Weinstein geen fouten heeft gemaakt in zijn omgang met vrouwen. “Maar seksueel wangedrag is iets anders dan een zedenmisdrijf.”

In een document dat Weinsteins pr-mensen aan journalisten uitdeelden, verspreidden ze ­foto’s waarop vrouwen lachend met hem zijn te zien en e-mails die zouden bewijzen dat ook na het vermeende misbruik goed contact met de filmmagnaat bestond. Veel vrouwen zeggen dat ze niet om Weinstein heen konden door zijn macht in de filmindustrie.

Weinstein arriveert bij de rechtbank achter een looprek dat hij zegt nodig te hebben vanwege rugklachten na een auto-ongeluk.  Beeld AP
Weinstein arriveert bij de rechtbank achter een looprek dat hij zegt nodig te hebben vanwege rugklachten na een auto-ongeluk.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden