PlusExclusief

Geen huis zonder schade na tornado in Mayfield, maar dodental lijkt lager uit te vallen

Zeker dertig tornado’s hebben een dodelijke ravage aangericht in de VS, op een ongebruikelijke plek en op een ongebruikelijk moment.

Bas den Hond
Degenen in Mayfield die nog wel een huis hebben, zaten zondag nog steeds zonder stroom, en dus zonder verwarming, omdat de storm de bijna overal bovengronds lopende elektriciteitsleidingen tegen de grond heeft gewerkt. Beeld REUTERS
Degenen in Mayfield die nog wel een huis hebben, zaten zondag nog steeds zonder stroom, en dus zonder verwarming, omdat de storm de bijna overal bovengronds lopende elektriciteitsleidingen tegen de grond heeft gewerkt.Beeld REUTERS

Politie en brandweer van Mayfield konden vrijdagavond niet meteen uitrukken nadat een tornado het stadje in Kentucky trof. Eerst moesten ze een aantal collega’s bevrijden uit de puinhopen van het politiebureau en de brandweerkazerne. Pas daarna konden ze aan de slag bij een ingestorte fabriek van kaarsen, waar ze soms over lijken heen moesten kruipen om overlevenden te bevrijden.

Er was in Mayfield geen huis zonder schade na het passeren van de wervelstorm, en in het hart van de stad stond bijna geen gebouw meer overeind. Maar de zwaarste klap viel in de kaarsenfabriek waar 110 mensen aan het werk waren. Ze raakten vast onder hout en metaal van het dak, waar door de kracht van de wind zelfs auto’s op terecht waren gekomen. De gouverneur van Kentucky, Andy Beshear, zei zaterdag dat mogelijk 70 werknemers de storm niet zouden hebben overleefd. Het lijkt erop dat die prognose te zwartgallig was. Terwijl reddingswerkers nog tussen het puin aan zoeken waren, zei een woordvoerder van het bedrijf zondag tegen Reuters ervan uit te gaan dat in het ergste geval 16 werknemers zijn overleden.

Geen stroom

Degenen in Mayfield die nog wel een huis hebben, zaten zondag nog steeds zonder stroom, en dus zonder verwarming, omdat de storm de bijna overal bovengronds lopende elektriciteitsleidingen tegen de grond heeft gewerkt. De overheid richtte plaatsen in waar mensen warmte konden vinden. Ook elders in de getroffen regio hadden tienduizenden huizen geen stroom.

Ruim 340 kilometer naar het noordwesten, in de staat Illinois, vielen minstens zes doden toen een tornado de muur van een distributiecentrum van Amazon omduwde. En ruim 180 kilometer verderop, in de staat Arkansas, kwam een inwoner om van een bejaardentehuis dat vol door een tornado werd geraakt.

Er is in Mayfield geen huis zonder schade na het passeren van de wervelstorm, en in het hart van de stad stond bijna geen gebouw meer overeind.  Beeld EPA
Er is in Mayfield geen huis zonder schade na het passeren van de wervelstorm, en in het hart van de stad stond bijna geen gebouw meer overeind.Beeld EPA

Verzorgers van dat tehuis voorkwamen erger door bewoners kussens boven hun hoofd te laten houden. Enkelen van hen beschutten mensen in rolstoelen met hun eigen lichamen. Brandweerlieden moesten haast maken met de evacuatie, omdat sommige bewoners vastzaten onder puin en dreigden te verdrinken door water dat uit gebroken sprinklerinstallaties kwam.

President Joe Biden zal de getroffen regio binnenkort bezoeken en heeft Kentucky tot rampgebied verklaard. De nationale weerdienst telde in de nacht van vrijdag op zaterdag 37 tornadowaarnemingen. Terwijl zulke wervelstormen doorgaans maar een minuut of tien actief zijn en daarbij een kilometer of vijf afleggen, lijkt er een te zijn geweest die een spoor van vernieling van 400 kilometer door Kentucky trok. Dat zou een record zijn, tenzij later blijkt dat het ging om een enorme onweersbui, die telkens een nieuwe tornado voortbracht.

Klimaatverandering

Tornado’s komen in heel de VS voor, maar het meest in de lente, en tot voor kort vooral in ‘Tornado Alley’, een noord-zuid-lopende strook van Texas tot South Dakota. De reeks van vrijdagavond is bijzonder omdat hij in december gebeurde – al was dat wel in een week dat het ongewoon warm was. Dat zo’n groot aantal oostelijk van Tornado Alley opduikt, is minder onverwacht. Al geruime tijd valt het meteorologen op dat de regio waarin de meeste wervelstormen voorkomen naar het oosten aan het opschuiven is, mogelijk als gevolg van de klimaatverandering.

Bewoners in het nieuwe tornadogebied, dat al de bijnaam ‘Dixie Alley’ heeft gekregen, zullen dus rekening moeten gaan houden met tornado’s, al zullen die hen gemakkelijker verrassen. Omdat het overdag in Dixie Alley doorgaans warmer is dan in Tornado Alley, en tornado’s vooral ontstaan als de lucht weer afkoelt, zullen de meer oostelijke wervelstormen later op de avond en in de nacht ontstaan, en daardoor minder snel ontdekt worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden