Plus

Geen cadeaus uit Europa voor Boris Johnson

De achterblijvende EU-lidstaten zijn niet van plan om ook maar iets te veranderen aan hun brexit-standpunten.

Christoph Schmidt
Boris Johnson. Beeld AFP
Boris Johnson.Beeld AFP

Met nog exact honderd dagen te gaan tot de beoogde brexit-datum is de Brusselse reactie op het Britse premierschap van Boris Johnson moeilijk in één woord te vangen. ‘Somber’? Nee, daarvoor was Johnsons gang naar het premierschap te voorspelbaar. ‘Hoopvol’? Dat al helemaal niet. ‘Gelaten’ dekt de lading ook slecht, want daarvoor is de ernst te groot en de nabijheid van die 31ste oktober te benauwend.

In feite is er weinig veranderd aan de stemming in de EU sinds eerder dit jaar duidelijk werd dat het moeizaam tot stand gekomen brexit-akkoord niet door het Britse parlement was te krijgen. Men is in Brussel simpelweg het wachten zat.

Driehonderdduizend keer

Michel Barnier, brexit-hoofdonderhandelaar namens de EU, hield het zakelijk. “We kijken ernaar uit constructief met Johnson samen te werken,” aldus de Fransman. Hij maakte wel meteen duidelijk welk terrein die samenwerking zal bestrijken. “We zijn bereid om de overeengekomen verklaring over een nieuw partnerschap opnieuw te bewerken.”

Barnier verwijst daarmee naar de politieke verklaring over de toekomstige handelsrelatie. Dat document is vrijblijvender dan de eigenlijke overeenkomst over de Britse terugtrekking uit de EU, en nog wel in een door Johnson gewenste richting te kneden. Dat geldt niet voor die brexit-overeenkomst. Dat daarover niet meer te onderhandelen valt, heeft de EU van 27 landen intussen al driehonderdduizend keer herhaald.

De Ierse backstop

Johnson heeft daarentegen campagne gevoerd met onder meer het dreigement dat het Verenigd Koninkrijk niet aan zijn laatste financiële verplichtingen tegenover de EU zal voldoen (van ongeveer 40 miljard euro) als zijn regering haar zin niet krijgt en het akkoord (en vooral de befaamde ‘backstop’ voor de Ierse grenskwestie) niet wordt opengebroken.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans liep niet over van enthousiasme toen hem werd gevraagd wat hij van Johnson verwacht. “Kijk eens naar wat hij de afgelopen jaren heeft geschreven,” zei Timmermans. “Hij heeft er lang over gedaan om te beslissen aan welke kant van de brexit-discussie hij nou eigenlijk stond.” Timmermans herhaalde dat de EU ‘vasthoudt aan de gesloten overeenkomst’, en dat Johnsons flamboyante ‘karakter, persoonlijkheid of houding’ daaraan niets verandert.

Het was dinsdag niet Timmermans, maar zijn Litouwse collega Vytenis Andriukaitis (gezondheid en voedselveiligheid) die de meeste aandacht opeiste. In een bijdrage op zijn persoonlijke blog haalde hij fel uit naar Johnson en diens ‘goedkope beloftes, versimpelde visies en overduidelijk incorrecte uitspraken’ over de EU.

De Litouwer haalde een ander Boris erbij: Jeltsin, de eerste president van het Rusland na de Sovjet-Unie. “Iets in de manier van politiek bedrijven is hetzelfde: veel onrealistische beloften en het negeren van economische logica.”

De vergelijking was een subtiele reactie, je zou bijna zeggen persiflage, op een omstreden vergelijking die de Britse minister van buitenlandse zaken Jeremy Hunt vorig jaar maakte tussen de EU en de Sovjet-Unie. Andriukaitis heeft een flink deel van zijn leven onder het sovjet-juk geleefd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden