Geen asielquota in EU-migratieplan

EU-lidstaten krijgen geld als zij asielzoekers opnemen en herkomst­landen die ‘kansloze’ asielzoekers terugnemen kunnen rekenen op ­handelsvoordelen en ontwikkelingsgelden. Dat staat in het migratieplan dat de Europese Commissie woensdag presenteert.

Luchtfoto van het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse Lesbos. Beeld AFP
Luchtfoto van het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse Lesbos.Beeld AFP

De verplichte herverdeling van asielzoekers middels asielquota – een hartenwens van zuidelijke EU-lidstaten en afgelopen jaren de twistappel waar eerdere voorstellen over de kwestie op strandden – komen in de nieuwe plannen niet voor. Vooral lidstaten als Hongarije en Polen verzetten zich bij eerdere pogingen om met nieuw Europees asielbeleid te komen structureel tegen het opnemen van asielzoekers uit andere lidstaten.

In het nieuwe plan, dat gesteund wordt door Duitsland, worden deze lidstaten wel verplicht mee te werken. Lidstaten krijgen de vrijheid aan te geven of zij asielzoekers opnemen en hoeveel. Als stimulans wil de Europese Commissie deze lidstaten daarvoor 10.000 euro per opgenomen asielzoeker bieden.

Landen die geen asielzoekers willen opnemen, kunnen bijvoorbeeld grenswachten leveren of helpen bij de terugkeer van asielzoekers die in andere lidstaten zijn afgewezen.

Uitzetting

Asielzoekers moeten volgens het plan bij aankomst in een EU-lidstaat ­binnen vijf dagen te horen krijgen of zijn of haar asielverzoek kansrijk is. Migranten die behoren tot die laatste groep komen terecht in de asielprocedure in het EU-land van aankomst. De anderen moeten – na nog een screeningsperiode – uiterlijk binnen 24 weken zijn uitgezet.

Om herkomstlanden aan te sporen afgewezen migranten terug te nemen wil de Commissie deze landen daarvoor geld en handels- en reisvoor­delen bieden.

De regeringsleiders van de EU-­landen buigen zich volgende week over het plan en ook het Europees Parlement gaat er nog over in debat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden