Geen akkoord Eurogroep over steunfonds coronacrisis

Een uitweg uit Europese impasse over de economische gevolgen van coronacrisis lijkt verder weg dan ooit. Nederland houdt vol dat een gezamenlijke schuldfinanciering via eurobonds geen optie is. Italië weigert op zijn beurt over iets anders te praten.

Hanneke Keultjes en Laurens Kok
Minister Wopke Hoekstra (Financiën) tijdens een video-overleg met de Eurogroep. Beeld EPA
Minister Wopke Hoekstra (Financiën) tijdens een video-overleg met de Eurogroep.Beeld EPA

De stellingen zijn betrokken, de loopgraven gegraven. De ruzie over hoe binnen de Europese Unie de economische crisis door het rondwarende coronavirus moet worden aangepakt, verhardt zich.

Het telefoongesprek waarin premier Mark Rutte met zijn Italiaanse collega Guiseppe Conte en zijn Spaanse ambtgenoot Pedro Sánchez afgelopen donderdag al ‘de kanalen schoon wilde spuiten’ gaat niet meer door. Van uitstel kwam afstel, zo melden Haagse bronnen. Alle landen wachten eerst op de voorstellen van de Eurogroep.

Maar na zeventien uur deels nachtelijk overleg hebben de ministers van Financiën van de eurolanden woensdagochtend nog geen akkoord bereikt over een economisch steunpakket in verband met de coronacrisis. Volgens ingewijden geven minister Wopke Hoekstra en de Italiaan Roberto Gualteri elk geen duimbreed toe op twee hoofdpunten. De verwachtingen waren echter vooraf al niet hooggespannen. Het overleg wordt donderdag voortgezet, aldus Eurogroepvoorzitter Mario Centeno, die twitterde ‘dichtbij een akkoord’ te zijn geweest.

Boeman

Italië, Spanje en Portugal spraken er vorige week schande van dat minister Wopke Hoekstra van Financiën zich vorige week eerst hardop afvroeg waarom die landen geen appeltje voor de dorst hebben opgebouwd in economisch betere tijden om daarna eurobonds, gezamenlijke Europese obligaties, af te wijzen. Sussend klinkt dat zowel Rutte als Hoekstra druk ‘onderling sms-contact’ hebben met hun Zuid-Europese collega’s, maar de kou is allerminst uit de lucht.

Hoekstra werd door zijn strenge houding in de ogen van de zuidelijke landen gezien als boeman. Maar in eigen land krijgt hij, zo bleek dinsdag, vrijwel volledige rugdekking uit de Tweede Kamer. Daar klonk het verwijt van ‘chantage’ door de zuidelijke landen en dat Europese solidariteit niet betekent dat lidstaten ‘elkaars schulden moeten overnemen’. Zelfs D66, de enige regeringspartij zonder principiële bezwaren tegen eurobonds, is op dit moment niet voor invoering van het middel. “Eurobonds bieden voor de crisis die nu voorligt geen oplossing,” zei D66-Kamerlid Joost Sneller dinsdag in een Kamerdebat.

Meebetalen?

Hoekstra is blij met de steun. Hij blijft erbij dat het ‘onredelijk’ is om belastingbetalers te vragen om mee te betalen aan schulden van andere landen, wat het gevolg zou zijn van de eurobonds. Hij ziet na aanvankelijke aarzelingen liever dat er een beroep wordt gedaan op de Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), het Europese schuldenfonds dat na de kredietcrisis werd opgetuigd en waar nu zo’n 410 miljard euro in zit.

Aan leningen uit die pot met geld zijn echter strenge voorwaarden verbonden. Landen die er een beroep op doen, moeten hun economie hervormen en bezuinigingen doorvoeren. Italië en Spanje zien dat niet zitten en wijzen daarom het ESM als noodoplossing af. “ESM nee, eurobonds zeker ja,” zei de Italiaanse premier Guiseppe Conte maandag.

Duitsland – eveneens tegen eurobonds – toont zich bereid de voorwaarden voor een ESM-lening te versoepelen, in de hoop daarmee de zuidelijke lidstaten over te halen. Nederland is daar beducht voor. “Ik vind het redelijk en verstandig dat geld aanleveren hand in hand gaat met hervormingen en afspraken,” stelt Hoekstra.

Oppositiepartijen GroenLinks en PvdA vinden dat Nederland ook niet té streng moet zijn, omdat het economisch opkrabbelen van landen als Italië en Spanje ook in het belang van Nederland – als handelsland – zélf is. Zij hebben ook geen bezwaren tegen eurobonds, maar daarin staan zij in de Tweede Kamer alleen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden