G7 biedt Duitsland kans om geschonden imago op te poetsen

De G7 is in het Zuid-Duitse Elmau bijeen voor een driedaagse top. Gastheer Duitsland weet de ogen nadrukkelijk op zich gericht, nu er eindelijk schot lijkt te zitten in wapenleveranties aan Oekraïne.

Het Parool
Mario Draghi (premier Italië), Justin Trudeau (premier Canada, Frankrijks president Emmanuel Macron, Charles Michel (voorzitter Europese Raad), Duitse bondskanselier Olaf Scholz, VS-president Joe Biden, Boris Johnson (premier VK), EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen de Japanse premier Fumio Kishida tijdens de G7. Beeld AFP
Mario Draghi (premier Italië), Justin Trudeau (premier Canada, Frankrijks president Emmanuel Macron, Charles Michel (voorzitter Europese Raad), Duitse bondskanselier Olaf Scholz, VS-president Joe Biden, Boris Johnson (premier VK), EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen de Japanse premier Fumio Kishida tijdens de G7.Beeld AFP

Evenals in 2015 zijn de leiders van de zeven belangrijke industriële grootmachten sinds gisteren bijeen in het Zuid-Duitse Elmau. Net als het jaar na de Russische annexatie van de Krim is Oekraïne ook nu een van de belangrijkste gespreksonderwerpen. Daarnaast bespreekt de G7 de casus Rusland én de grootste economische uitdager van het westen: China.

In de binnenstad van München gingen zaterdag al duizenden mensen de straat op om vreedzaam te protesteren voor het klimaat en tegen het gebruik van fossiele brandstoffen. Anders dan zeven jaar geleden, toen er 40.000 betogers op de been waren, telden de Beierse autoriteiten ditmaal ‘slechts’ 3500 demonstranten. Mensen van verschillende protestgroepen werden op zaterdag en ook zondag aangehouden.

In Schloss Elmau, een vijfsterrenhotel in Beieren, verblijven de komende drie nachten niet alleen de leiders van Canada, Frankrijk, Italië, Japan, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de VS, maar ook afgevaardigden van vijf gastlanden: India, Zuid-Afrika, Senegal, Indonesië en Argentinië. De president van Senegal, Macky Sall, vertegenwoordigt de Afrikaanse Unie. Namens de Europese Unie is de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel erbij, net als Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

Tot de annexatie van de Krim behoorde Rusland ook tot dit gezelschap, dat toen nog G8 heette. Maar dat zijn vervlogen tijden.

Stop op goud

Gisterochtend maakte de Amerikaanse president Joe Biden tegenover de aanwezige pers bekend dat de G7 zal stoppen met de import van Russisch goud. Deze nieuwe strafmaatregel ‘raakt direct de Russische oligarchen en treft Poetins oorlogsmachine in het hart’, aldus een verklaring van de Britse regering. Rusland exporteerde vorig jaar voor ruim 14,6 miljard euro aan goud. Door de Russische inval in Oekraïne zette het bondgenootschap in maart een streep door de bevoorrechte handelsstatus van Rusland, waardoor er invoertarieven opgelegd konden worden door de G7.

Biden bedankte bondskanselier Olaf Scholz voor zijn bijdragen aan Oekraïne. Iets, waarvoor de Duitse bondskanselier zowel in eigen land als internationaal juist scherp bekritiseerd is, omdat hij te lang zou hebben gewacht met het leveren van zware wapens. Deze top kan een moment van eerherstel betekenen voor de kanselier, temeer omdat Duitsland afgelopen week naar buiten bracht de export van wapens naar Oekraïne aanzienlijk opgeschroefd te hebben. Daarmee kan Scholz critici de mond snoeren en aantonen toch bereid te zijn om het door oorlog verscheurde land militair bij te staan.

Daden nodig

Tijdens deze editie van de G7 gaat het voornamelijk over de economische implicaties van de oorlog in Oekraïne. Die zijn mondiaal levensgroot. EU-raadsvoorzitter Michel riep op tot een oplossing voor het conflict over graanleveringen uit het Oost-Europese land. “We hebben geen tijd om te praten, we hebben daden nodig,” zei hij in het Duitse Elmau.

Ook de Afrikaanse Unie maakt zich al maanden grote zorgen over de dreigende voedselcrisis. Begin vorige week zei de Oekraïense president Zelenski dat Afrika ‘in feite gegijzeld is’ door de explosief gestegen voedselprijzen als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne. Door de westerse sancties zijn veel Afrikaanse landen bovendien ook uitgesloten van graan en kunstmest uit Rusland.

Een tijdelijk verbod op biobrandstoffen om de prijs van graan en plantaardige oliegewassen naar beneden te drijven, zoals Duitsland eerdere bepleitte, zit er ondertussen waarschijnlijk niet in. Volgens persbureau Reuters stuit het voorstel op weerstand van de VS en Canada.

Wapenleveranties in stroomversnelling

Duitsland kreeg de afgelopen maanden het verwijt dat het te weinig wapens leverde aan Oekraïne, maar daar lijkt na afgelopen week verandering in te komen. De wapenleveranties van Berlijn aan Kiev zijn in een stroomversnelling geraakt, blijkt uit een overzicht op de website van de Bondsregering. Daarop is te zien dat Duitsland inmiddels onder meer 3000 antitankwapens, 14.900 antitankmijnen, 500 Stinger-luchtdoelraketten heeft geleverd. Volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dimitri Kuleba heeft zijn land echter behoefte aan meer militaire stootkracht om de Russen in voornamelijk het oosten van het land van het lijf te houden. Kuleba deed zijn oproep na nieuwe raketaanvallen op hoofdstad Kiev dit weekend. Daarbij zouden vijf mensen gewond zijn geraakt. Een raket sloeg in op een speeltuin. De Amerikaanse president Biden sprak op de G7-top van ‘barbaarsheid’, terwijl de burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, de beschieting een ‘wrede’ aanval’ noemde.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden