Nieuws

G20 stemt in met minimum belastingtarief voor multinationals

De leiders van de G20-landen hebben dit weekend formeel ingestemd met het herzien van de vennootschapsbelasting wereldwijd. De hervorming moet een einde maken aan belastingontwijking door bedrijven.

Het Parool
Leiders van de G20 voor de Trevi-fontein in Rome. Beeld AP
Leiders van de G20 voor de Trevi-fontein in Rome.Beeld AP

Begin deze maand gingen 136 landen al akkoord met een grootscheepse hervorming van het internationale belastingstelsel, na langdurige onderhandelingen die werden geleid door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). De landen hebben onder meer afgesproken dat multinationals vanaf 2023 minimaal 15 procent belasting gaan betalen, ongeacht het land waar ze zijn gevestigd.

Enkele dagen na de deal spraken de ministers van Financiën van de G20-landen (De negentien belangrijke industrielanden en de Europese Unie) zich al positief uit over de voorstellen. De nieuwe regels moeten in 2023 ingaan.

De goedkeuring van het belastingakkoord lijkt volgens persbureau Bloomberg, dat zich onder meer baseert op ingewijden, een van de weinige wapenfeiten te worden van de G20-top in Rome. De samengekomen leiders zullen waarschijnlijk weinig progressie boeken met andere prominente kwesties zoals klimaatbeleid en schuldverlichting voor armere landen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden