PlusAchtergrond

G20 heeft mooie woorden, maar nog weinig daden

Het waren mooie woorden zondag, in de verklaring van de wereldleiders na de G20-top. Ook arme landen moeten de mogelijkheid krijgen om hun bevolking in te enten met het vaccin tegen het coronavirus. Maar de vraag is of die woorden ook waarheid worden.

Het Parool
De leiders van de twintig grootste wereldeconomieën spraken elkaar dit weekend via videoverbinding.  Beeld Turkish President Press Office/EPA
De leiders van de twintig grootste wereldeconomieën spraken elkaar dit weekend via videoverbinding.Beeld Turkish President Press Office/EPA

Hoe dichter de wereld bij de oplossing van de coronacrisis komt, hoe meer het eerder omarmde principe van eerlijkheid en toegankelijkheid tot die vaccins onder druk komt te staan.

De uitkomst van de G20-top was duidelijk teleurstellend voor Angela Merkel, voor wie de videoconferentie met andere wereldleiders zondag haar vijftiende verjaardag als bondskanselier markeerde. Na afloop, zondagravond in Berlijn, zei ze dat zij vindt dat de wereldwijde gemeenschap te langzaam beweegt.

Rijke landen hebben inmiddels al grote aantallen vaccins ingekocht bij de farmaceutische bedrijven die ze produceren, terwijl de onderhandelingen met die bedrijven namens de arme landen nog moeten beginnen.

“We gaan nu praten met de organisatie die daarvoor is opgericht, maar ik ben er bezorgd over dat nog niets op dat front is ondernomen,” zei Merkel zondag.

Eerlijke verdeling

De Wereldgezondheidsorganisatie richtte in april een organisatie op die zich bezighoudt met de eerlijke distributie van vaccins over de wereld. Het doel was om gezamenlijk vaccins in te kopen en die op een eerlijke manier te verdelen, zodat aan het eind van 2021 alle mensen met een kwetsbare gezondheid en alle mensen die in de gezondheidszorg werken zouden zijn ingeënt.

Maar hoewel de ontwikkelingen op het gebied van vaccins razendsnel gaan, komt het benodigde geld voor de inkoop- en verdelingsorganisatie maar niet binnen. Geen miljarden, maar miljoenen. Ook de G20 kwam zondag niet over de brug. Cruciaal op dit moment is een gat van 4,5 miljard dollar in het budget.

Ook Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, maakte duidelijk dat de mooie woorden van de G20 leeg blijken als er geen boter bij de vis komt. “Ik ben blij dat de leiders van de G20 het eens waren over de noodzaak om Covid-19-vaccins voor iedereen beschikbaar en betaalbaar te maken. Maar er is meer geld nodig,” zei zij.

De wereldleiders spraken elkaar afgelopen weekeinde, op het moment dat wereldwijd meer dan 58 miljoen mensen besmet zijn geraakt met het coronavirus. De bijeenkomst zou oorspronkelijk in het Saoedische Riyadh zijn, maar dat ging vanwege de pandemie niet door.

Hoge verwachtingen

Vooraf had Merkel al laten weten dat ze veel verwachtte van de bijeenkomst. Ze noemde de pandemie ‘een wereldprobleem’ dat alleen met ‘wereldwijde inspanning’ het hoofd geboden kan worden.

Die gezamenlijke wereldwijde inspanning kwam onder meer onder druk te staan omdat de Amerikaanse president Trump er weinig fiducie in heeft. Trumps slogan blijft ‘America first’, ook als het om de verdeling van vaccins gaat. De hele bijeenkomst kon Trump maar matig boeien: zaterdag verliet hij na een paar minuten de bijeenkomst om te gaan golfen.

“We erkennen de rol van uitgebreide immunisatie als een wereldwijd publiek goed,” zo onderschreven de leiders van de G20 zondagmiddag met zijn allen. Kortom: de G20 zou graag zien dat iedereen een inenting krijgt. Maar op de vraag hoe die twintig landen, die samen zo’n 90 procent van het wereldwijde bruto nationaal product vertegenwoordigen, dat willen bereiken, is nog geen antwoord. “We zien ernaar uit om de discussie over de toegang tot pandemiebestrijding voort te zetten.”

VK begint snel

Het Verenigd Koninkrijk keurt mogelijk deze week al het vaccin van Pfizer goed. Dat schrijft de krant The Daily Telegraph. Het is de bedoeling snel daarna zoveel mogelijk mensen in te enten. Dat zou dan sneller zijn dan de VS, waar naar verwachting over 2,5 week een vaccin wordt goedgekeurd voor gebruik.

Naast het VK en de VS hopen ook Spanje en Duitsland al in december te beginnen met het goedkeuren en snel toedienen van de eerste coronavaccins. De Europese Unie keurt mogelijk in de tweede helft van december twee coronavaccins goed. Het gaat om de vaccins van BioNTech-Pfizer en van Moderna. De laatste prognoses van het Nederlandse kabinet waren dat in het eerste kwartaal van volgend jaar 3,5 miljoen doses van een coronavaccin beschikbaar zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden