Nieuws

Fransen tegen steenkolenengels als werktaal in de EU

Tegenstanders van Brexit tijdens een protest bij Downing Street 10 afgelopen week. Beeld Barcroft Media via Getty Images
Tegenstanders van Brexit tijdens een protest bij Downing Street 10 afgelopen week.Beeld Barcroft Media via Getty Images

Zonder het Verenigd Koninkrijk in de EU is het volgens de Franse staatssecretaris voor EU-relaties ‘moeilijk uit te leggen’ om in Europese instellingen Engels te blijven praten. Het is tijd voor ‘taalkundige diversiteit’ in Brussel. Wat dat ook mag betekenen.

Als het aan de Fransen ligt, is het binnenkort afgelopen met dat eindeloze Engels gepraat binnen de instituties van de Europese Unie. Nu het Verenigd Koninkrijk de EU heeft verlaten, is het volgens de Franse staatssecretaris voor EU-zaken Clément Beaune ‘moeilijk uit te leggen aan mensen dat we met zijn allen vasthouden aan een soort gebroken Engels’.

Dat Frans niet de lingua franca is in Europa, is de Fransen al langer een doorn in het oog. Maar Beaune zegt dat hij geenszins wil dat Frans de nu dan de werktaal moet worden van de EU. In plaats daarvan, zo zei hij aan journalisten, wil hij dat binnen de EU ‘taalkundige diversiteit’ gevierd wordt. “Laten we weer wennen aan het spreken van onze talen!”

Hoe hem dat praktisch voor ogen staat, deed hij niet uit de doeken. Hij zei in de aanloop naar het Franse EU-voorzitterschap, in de eerste helft van 2022, met ‘concrete initiatieven’ te komen. Dat plan zou onder andere taallessen omvatten.

Binnen de EU zijn nog twee landen die Engels als een officiële taal aanmerken: Malta en Ierland. Maar beide landen gebruiken dat naast Iers en Maltees. Voor de rest is Engels een tweede taal, op zijn best – en dat is lang niet altijd van even best niveau. Volgens Politico wordt er geregeld geklaagd over de verbasterde versie van het Engels die in de Brusselse bubbel wordt gesproken. Ook wel Globish genoemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden