Franse stranden zijn vooralsnog verlaten, maar veel Fransen kunnen niet wachten tot de toeristen weer komen.

Reportage

Franse stranden bereiden zich voor: ‘Van mij mogen jullie Nederlanders zo snel mogelijk terugkomen’

Franse stranden zijn vooralsnog verlaten, maar veel Fransen kunnen niet wachten tot de toeristen weer komen.Beeld AFP

Dinsdag gaan alle Franse stranden weer open voor het publiek. Het wordt een soort testfase, voorafgaand aan de zomervakantie. “We hebben nu al 40.000 à 50.000 euro aan omzet verloren. Van mij mogen de toeristen, en ook jullie Nederlanders, zo snel mogelijk terugkomen.’’

Frank Renout

Eén kilometer lang strand. En geen mens te zien. Complete stilte. In de verte blinken witte schuimkopjes op de golven.


Aan de andere kant, langs de boulevard: rood-witte linten. Overal hangen borden met daarop ‘verboden toegang op het strand’. Het enorme uitgestrekte zandstrand van Trouville in Normandië lijkt wel een plaats delict. De burgemeester vond het slim de zandvlakte wegens corona te sluiten.

“Zoals het er nu uitziet, zó leeg, zo heb ik het nog nooit gezien,” vertelt Scott, die met een stokbrood in zijn hand uitkijkt over het strand. “Voor corona begon, was het hier altijd héél druk. En nu: niemand. Ik vind het wel fijn zonder al die toeristen. Het is heerlijk rustig.”

Toch vindt hij het niet logisch dat het strand is gesloten. “De bewoners mogen wel op de houten vlonders langs het strand lopen. Maar dan loop je dicht op elkaar. Als het strand open was, zou er meer ruimte zijn en kon je beter afstand houden.”

Trouville is een idyllische badplaats aan de Franse Atlantische kust. Er is een dagelijkse vismarkt, er zijn wat winkeltjes en er staan chique 19de eeuwse villa’s op de heuvels die uitkijken op zee. Het stadje telt zo’n 4000 inwoners. Maar in de zomermaanden kwamen er opgeteld soms wel 100.000 toeristen naar het strand.

Nu zijn bij alle restaurants de rolluiken naar beneden. Straten zijn uitgestorven. Hôtel Flaubert, met z’n houten balkonnetjes met uitzicht op het strand, heeft de deuren voorlopig moeten sluiten.

Kinderen

Eén echtpaar heeft zich pontificaal op het strand genesteld, achter de bordjes ‘verboden toegang’. “Pfff, de Franse overheid behandelt ons al kinderen! Dit mag niet, dat mag niet…,” klaagt François, die in een klapstoel zit. Zijn vrouw Alix ligt naast hem, op een badhanddoek in het verboden zand. “We komen uit Parijs. Hier in Trouville hebben we een tweede huisje. Dus natuurlijk gaan we dan gewoon hier op het strand liggen.”

Ze zijn vrijwel de enigen. Alleen de zeemeeuwen houden het echtpaar gezelschap.

“We hebben nauwelijks werk,” zegt Mylène. Ze verkoopt crêpes en ijsjes aan het strand. “In maart moesten we sluiten vanwege de quarantainemaatregelen. Half mei mochten we weer verkopen aan mensen die langslopen, maar dat doen we alleen in de weekenden. Verder is er toch nog geen toerist te zien.”

Aan de gevel heeft ze een doorzichtig plastic zeil opgehangen, tegen het virus. Door een klein vierkant gat geeft ze de pannenkoek met suiker aan, als de klant buiten op straat 2,50 euro heeft betaald. “We hebben nu al 40.000 à 50.000 euro aan omzet verloren. Van mij mogen de toeristen, en ook jullie Nederlanders, zo snel mogelijk terugkomen.”

Frankrijk wil vanaf 15 juni zijn grenzen weer open stellen voor reizigers en toeristen. Vanaf dinsdag gaan alvast alle stranden open. Daarmee breekt een testfase aan voor de zomer. Want hoe verdeel je straks miljoenen vakantievierende Nederlanders, Duitsers, Belgen én Fransen over de stranden, zonder het coronavirus in de kaart te spelen?

Dynamische stranden


De afgelopen dagen werd op sommige plaatsen geëxperimenteerd met ‘dynamische’ stranden: lopen, zwemmen en sporten was toegestaan, stilzitten of liggen op een badhanddoek werd verboden. Dat zou een effectieve aanpak zijn tegen corona.

Maar die lijn wordt nu al weer losgelaten. Elke badplaats handelt naar eigen goeddunken. “Iedereen mag weer op een handdoek zitten en liggen. Sporten is verboden,” liet de gemeente Duinkerken weten. In Marseille is het precies andersom. Strandbezoekers mogen níet zonnebaden. Zwemmen en wandelen zijn er juist weer wél toegestaan.

In de populaire badplaats La Baule aan de Atlantische kust patrouilleert de politie te paard op het strand. Mensen met een badhanddoek worden naar huis gestuurd. In Cannes aan de Middellandse Zee werd 7,5 kilometer aan strand met grote spuiten gedesinfecteerd, omdat mensen er straks wél mogen liggen zonnen.

In het Normandische Trouville worden dinsdag de rood-witte linten ook weer weggehaald. De rolluiken van restaurants mogen weer omhoog, Hôtel Flaubert gaat weer open.

Mylène schept een bolletje ijs in een hoorntje voor een jongetje dat langs loopt. “Wij willen niks liever dan weer écht aan het werk gaan,” zegt ze.

Scott, die hier al vijf jaar woont, ziet juist op tegen de zomer. “Ik houd mijn hart vast, als al die mensen hier straks weer op het strand krioelen. Misschien ga ik zelf wel weg uit Trouville, dat lijkt me veiliger. Dan maar een zomer zonder strand.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden