Nieuws

Franse Senaat keurt pensioenplannen Macron goed

De Franse Senaat heeft zaterdagavond laat ingestemd met de pensioenhervorming van de regering van president Emmanuel Macron. Daarmee is voor de regering een belangrijke horde genomen. Het pensioenplan kreeg de steun van 195 senatoren; 112 stemden tegen.

ANP
Zaterdag protesteerden opnieuw honderdduizenden Fransen tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Beeld AFP
Zaterdag protesteerden opnieuw honderdduizenden Fransen tegen de verhoging van de pensioenleeftijd.Beeld AFP

Woensdagnacht stemde de Senaat al in met de belangrijkste maatregel uit het pakket, de verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar.

Nu het volledige plan door de Senaat is goedgekeurd, moet een gezamenlijke commissie van de Senaat en het Lagerhuis, de Assemblée Nationale, de definitieve tekst vaststellen. Die moet dan nogmaals in beide huizen in stemming worden gebracht. Dat gebeurt waarschijnlijk op donderdag.

Protest

De uitkomst van die definitieve stemming is allerminst zeker, omdat de regering geen meerderheid heeft in de Assemblée. Als de regering niet zeker is van voldoende steun, kan ze besluiten de pensioenhervorming door te drukken zonder die in stemming te brengen. De Franse grondwet biedt daartoe de ruimte, maar die zogeheten artikel 49/3-procedure is omstreden en wordt zelden gebruikt.

Zaterdag protesteerden opnieuw honderdduizenden Fransen tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. In Parijs braken in de avond rellen uit. Vuilnisbakken werden in brand gestoken en etalageruiten ingeslagen. De politie verrichte 32 arrestaties. Voor woensdag, de dag dat naar verwachting de gezamenlijke commissie van het Lager- en Hogerhuis bijeenkomt, zijn nieuwe demonstraties en stakingen aangekondigd.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden