Nieuws

Franse regering overleeft moties van wantrouwen: pensioenhervorming definitief goedgekeurd

De Franse regering heeft twee moties van wantrouwen naar aanleiding van de omstreden pensioenhervorming overleefd, waarvan er één kansrijk werd geacht. Maar die kreeg maandagavond in de Franse Tweede Kamer uiteindelijk negen stemmen te weinig. Daarmee is de pensioenhervorming definitief goedgekeurd door het parlement.

Frank Renout
Extreem-linkse wetgevers reageren door papieren omhoog te houden waarop staat: ‘64 jaar oud. Het is nee', ‘tot ziens op straat' en ‘we gaan verder’ bij de Nationale Vergadering in Parijs. Beeld AP
Extreem-linkse wetgevers reageren door papieren omhoog te houden waarop staat: ‘64 jaar oud. Het is nee', ‘tot ziens op straat' en ‘we gaan verder’ bij de Nationale Vergadering in Parijs.Beeld AP

Van de 573 parlementariërs stemden er 278 vóór de motie, waar er 287 nodig zijn voor een meerderheid. Met negen stemmen te weinig werd de motie die het kansrijkst werd geacht daarmee niet aangenomen. Even later werd ook de bij voorbaat niet zo kansrijke motie verworpen. De pensioenhervorming werd daarmee definitief goedgekeurd door het parlement.

Het voortbestaan van de regering van premier Elisabeth Borne lijkt daarmee veilig gesteld en de verhoging van de pensioenleeftijd kan doorgaan, zoals de regering wilde. Bij het verliezen van de motie zou het kabinet van premier Élisabeth Borne hebben moeten opstappen, wat zeer pijnlijk zou zijn voor president Macron. Ook zouden de pensioenplannen automatisch van tafel zijn.

Protest

De moties van wantrouwen werden ingediend uit protest tegen de pensioenhervormingen. President Macron wil de pensioenleeftijd verhogen van 62 naar 64 jaar. De Fransen zijn daar in grote meerderheid tegen, blijkt al maanden uit peilingen. Ook in het parlement was er onvoldoende steun.

Macron besloot vorige week daarom om de hervormingen door te voeren zónder stemming in het parlement. Dat zorgde voor veel woede onder de Fransen en het was voor de oppositie de reden om de moties van wantrouwen in te dienen.

In de Franse Tweede Kamer, de Assemblée, is tot op het laatste moment onderhandeld in de wandelgangen. De voorstanders van de moties probeerden twijfelaars over de streep te trekken om mee te stemmen.

Buiten de Assemblée werden parlementariërs geïntimideerd en bedreigd. Partijgenoot Agnès Evren van president Macron kreeg doodsbedreigingen toegestuurd, liet ze op Twitter zien: ‘Hou je kop, onder de guillotine moet je, je kop gaat eraf’, waren teksten die ze kreeg toegestuurd.

De straat op

De stemming in de Assemblée volgde op twee maanden van acties, stakingen en demonstraties. In het hele land gingen mensen massaal de straat op. Op 19 januari was er een eerste landelijke protestdag georganiseerd door alle grote vakfederaties. Vorige week woensdag was de achtste actiedag en aanstaande donderdag volgt de negende.

De opkomst was vrijwel altijd enorm, met vaak een tot twee miljoen deelnemers. De pensioenprotesten hoorden bij de grootste acties van de laatste 50 jaar in Frankrijk. De afgelopen dagen veranderden de acties van karakter. Toen de regering besloot de pensioenhervormingen door te voeren, nam de woede onder de Fransen toe.

Er kwamen spontane protesten, niet vooraf georganiseerd door de vakbonden, en er waren bezettingen van bijvoorbeeld wegen en sporen. Opvallend veel jongeren gingen ook meedoen. Dat alles leidde tot meer gewelddadige confrontaties met de politie. In een paar dagen werden zo’n 500 demonstranten opgepakt. “We hebben de president hiervoor gewaarschuwd. De situatie is explosief,” zei vakbondsvoorman Philippe Martinez van de CGT-federatie.

‘Ik ben die protesten helemaal beu’

“Poeh, ik ben blij toe!’’, zegt Bernard (69), informaticus. “Fransen willen van alles, maar werken: ho maar!’’ Hij staat voor het terras van bar-tabac L’Obligado, vlak bij de Arc de Triomphe in Parijs. “Ik ben die protesten tegen de pensioenen helemaal beu. Nu kan alles weer een beetje normaal worden. Kijk om je heen: de metro’s rijden niet. Het vuilnis hoopt zich op. Fransen moeten de handen eens uit de mouwen steken!’’

Margot (16), scholiere, schudt haar hoofd. “Van mij mocht deze regering naar huis gestuurd worden. De regering heeft die pensioenplannen echt doorgedrukt. Het parlement is gewoon genegeerd door president Macron. Maar het gaat toch over ons, over gewone mensen? Dan moet daar toch democratisch over worden gestemd?’’

Sophie (61, manager) knikt afkeurend. “Het ontslag van de regering zou alleen maar tot meer chaos leiden. Kijk eens naar hoe lang er al gestaakt wordt in het land. En dan ook nog een regeringscrisis. Dat is voor niemand goed.’’

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden