Update

Franse ‘rambo’ geeft zich na klopjacht van drie dagen over

Valentin Marcone, de 29-jarige verdachte van een dubbele moord in het Franse gehucht Les Plantiers, heeft zich vrijdagavond overgegeven aan de politie. Dat deed hij nadat hij zichzelf drie dagen had verstopt in de ruige wildernis van de Cevennen en 350 agenten, helikopters en honden hem maar niet konden vinden.

Kees Graafland
Een helikopter van de Franse politie hangt boven de heuvels van de Cevennen tijdens de jacht op een man die ervan wordt verdacht twee mensen te hebben doodgeschoten bij Les Plantiers in Zuid-Frankrijk. Beeld AFP
Een helikopter van de Franse politie hangt boven de heuvels van de Cevennen tijdens de jacht op een man die ervan wordt verdacht twee mensen te hebben doodgeschoten bij Les Plantiers in Zuid-Frankrijk.Beeld AFP

De Franse minister Gerald Darmanin van Binnenlandse Zaken maakte het nieuws van de aanhouding zojuist bekend via Twitter. Hij bedankt alle agenten die sinds dinsdagochtend deelnamen aan de zoektocht naar de man voor hun toewijding.

Persbureau AFP meldt dat Marcone rond 19.25 uur werd gearresteerd. Dat gebeurde in het gebied van vijftien vierkante kilometer waarin al dagen naar de man werd gezocht. De aanhouding zou zonder geweld hebben plaatsgevonden en gebeurde vlak nadat de schuilplaats van de Fransman was gevonden. “Hij droeg een volledig camouflage-uniform. Hij zat verscholen. Zijn schuilplaats was net gevonden voordat hij zich overgaf,” zegt een betrokkene bij het onderzoek tegen AFP. “Hij had waarschijnlijk het gevoel dat het net zich rondom hem sloot, dat hij geen mogelijkheid had om te ontsnappen.”

Klopjacht

Marcone schoot dinsdagochtend vroeg zijn chef bij de houtzagerij in het gehucht Les Plantiers in de Franse Cevennen dood. Hij zou een geschil hebben met zijn baas over het werkrooster en hem dinsdagochtend niet hebben begroet. Toen Teissonnière daarover – ‘op vriendelijke wijze’ – een opmerking maakte, greep Marcone naar een handwapen en schoot zijn baas met meerdere kogels door het hoofd. Ook een collega die tussenbeide wilde komen, werd doodgeschoten. Een derde man was getuige van het drama en waarschuwde de politie.

De schutter ging na zijn daad naar huis, pakte er een sluipschuttersgeweer en een rugzak met proviand en warme kleren. Daarna verdween hij in de wildernis van de Cevennen. Sinds de dramatische gebeurtenis werd er met 350 agenten, honden, helikopters met infraroodcamera’s en drones naar Marcone gezocht, een jager en lid van een schietclub die het gebied op zijn duimpje kent.

Marcone werd omschreven als solistisch en een beetje paranoïde. Ooit was het zijn droom om sluipschutter te worden in het Franse leger, maar hij werd afgekeurd vanwege problemen aan zijn zicht. Bij een doorzoeking van de woning van Marcone, die vrouw en kind achterliet, vonden agenten vele wapens en ruim drieduizend stuks munitie. De man werd dan ook als ‘vuurwapengevaarlijk’ bestempeld.

Oproep vader

Les Plantiers en omliggende dorpen werden afgesloten door de politie. Wie de regio binnen wilde, moest een geldige reden opgeven, auto’s werden doorzocht. Inwoners bleven in shock achter en de dubbele moord, waarbij onder meer eigenaar Luc Teissonnière het lieven liet, was het gesprek van de dag.

Vader Frédéric sprak gisteren een emotioneel audiobericht in voor zijn gevluchte zoon. ‘We houden van je Valentin en we zijn er voor je,’ luidde het vrij vertaald. Ook de openbaar aanklager had Marcone al opgeroepen zich zonder geweld over te geven. Frédérics zoon bleek uiteindelijk niet ver weg te zijn. Hij gaf zich over bij de kerk van Saint-Marcel de Fontfouillouse, in de buurt van zijn woonplaats en de houtzagerij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden