Nieuws

Franse oud-president Sarkozy krijgt jaar gevangenisstraf vanwege illegale financiering van verkiezingscampagne

Franse oud-president Nicolas Sarkozy is schuldig aan illegale financieringspraktijken tijdens zijn verkiezingscampagne in 2012. De 66-jarige politicus heeft van de rechtbank in Parijs een gevangenisstraf van een jaar opgelegd gekregen, maar mag die thuis uitzitten. De oud-politicus hield tijdens het proces vol van niets geweten te hebben.

Oud-president Nicolas Sarkozy tijdens een van de verhoren in de rechtszaak in juni 2021. Beeld Reuters
Oud-president Nicolas Sarkozy tijdens een van de verhoren in de rechtszaak in juni 2021.Beeld Reuters

De zaak draaide rond de zogeheten Bygmalion-affaire. Sarkozy werd in 2007 tot president gekozen en zijn campagneteam en medewerkers smeten in de eerste maanden van 2012 met geld om hem herkozen te krijgen. Uiteindelijk zou er 20 miljoen euro meer zijn uitgegeven aan de verkiezingscampagne dan wettelijk was toegestaan.

Om de omvang van dat bedrag te verdoezelen zou het team van Sarkozy met rekeningen hebben gesjoemeld. Die zouden zo niet in de administratie van de verkiezingscampagne opgedoken zijn, maar werden weggezet als andere kosten van zijn partij, de UMP. De dure verkiezingsbijeenkomsten werden georganiseerd door consultancybedrijf Event & Cie., een dochteronderneming van de firma Bygmalion.

Sarkozy werd in maart van dit jaar als eerste Franse ex-president in de moderne geschiedenis tot een celstraf veroordeeld wegens corruptie. De rechters achtten hem schuldig aan een poging tot omkoping van een rechter en machtsmisbruik tijdens zijn presidentschap. Hij kreeg drie jaar cel, waarvan twee jaar voorwaardelijk, maar is in beroep gegaan tegen het vonnis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden