PlusNieuws

Franse organisatie waarschuwt: we eten zo veel kikkerbillen, dat de kikker wordt bedreigd

De een vindt het een lekkernij, de ander gruwelt ervan: kikkerbilletjes. Nederland is wereldwijd een van de grootste afnemers. Maar de kikker staat onder druk.

Frank Renout
Chefs in het restaurant van meesterkok Paul Bocuse, Auberge Du Pont de Collonges, bereiden kikkerbilletjes. Beeld AFP
Chefs in het restaurant van meesterkok Paul Bocuse, Auberge Du Pont de Collonges, bereiden kikkerbilletjes.Beeld AFP

In tien jaar tijd importeerde Nederland 2,6 miljoen kilo aan kikkerbillen. Daarmee is het na Frankrijk en België de grootste afnemer in Europa, zo blijkt uit onderzoek van de Franse milieuorganisatie Robin des Bois.

Maar de kikker en de ‘delicatesse’ lopen gevaar, waarschuwt de organisatie. Wereldwijd wordt er te veel van gegeten. ‘De vangst van kikkers is vaak niet gereguleerd en het gebeurt ongecontroleerd. Daardoor staat het voortbestaan van verschillende soorten op het spel,’ schrijft Robin des Bois.

De Europese Unie is grootverbruiker: tussen 2010 en 2019 werd ruim 40.000 ton aan kikkerbillen geïmporteerd. Daarvoor werden 814 miljoen tot 2 miljard kikkers gevangen en gedood.

Uitstervingsgevaar

De grootste exporteurs naar Europa zijn Indonesië, Vietnam, Turkije en Albanië. De dieren worden daar bijna altijd levend en in het wild gevangen. ‘Door de toegenomen handel en door de klimaatveranderingen is de kikkerpopulatie op veel plaatsen gedecimeerd,’ aldus de milieuorganisatie.

Uit onderzoek in Turkije zou blijken dat de kikker daar in 2032 is uitgestorven als er niet wordt ingegrepen. ‘De Europese Unie is de grootste importeur van wilde kikkers ter wereld. De EU heeft daarom ook een verantwoordelijkheid voor het behoud van de kikker.’

Kikkers spelen een belangrijke rol in de voedselketen. Ze eten veel insecten, wat goed is voor de waterkwaliteit en landbouwziektes voorkomt. In gebieden waar minder kikkers zijn, gebruiken boeren meer bestrijdingsmiddelen, stellen de onderzoekers.

Grote verantwoordelijkheid Frankrijk

Toch worden de meeste kikkersoorten niet genoemd in de internationale conventie voor de bescherming van bedreigde dieren- en plantensoorten, het zogeheten Cites-verdrag. Robin des Bois pleit voor strengere regelgeving en vang- en exportquota.

Vooral Frankrijk draagt een grote verantwoordelijkheid. De Fransen zijn de belangrijkste consument van wat ze ‘kikkerdijtjes’, cuisses de grenouille, noemen. Per jaar wordt zo’n 3000 ton aan verse, gekoelde of bevroren kikkerbillen geïmporteerd. Die eindigen vaak in restaurants op tafel, maar ook in supermarkten. Volgens Robin des Bois is er regelmatig iets mis met de etiketten: er staat niet op uit welk land ze komen of welke kikkersoort het is, wat in strijd is met de Europese regels.

Bovendien zijn veel kikkers afkomstig uit Frankrijk zelf. Alleen al in de regio Franche-Comté, bij de Zwitserse grens, worden meer dan 2 miljoen kikkers per jaar gevangen. Legaal, overigens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden