Franse ex-president Sarkozy moet cel in wegens corruptie

Nicolas Sarkozy is als eerste Franse ex-president in de moderne geschiedenis tot een celstraf veroordeeld wegens corruptie. Hij heeft drie jaar cel gekregen waarvan twee voorwaardelijk.

Het Parool/ANP
null Beeld AFP
Beeld AFP

De rechters achten de 65-jarige politicus schuldig aan een poging tot omkoping van een rechter en machtsmisbruik tijdens zijn presidentschap. Justitie had vier jaar cel geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. Het jaar cel zal volgens Franse media in de vorm van huisarrest onder elektronisch toezicht worden uitgezeten.

Het aangevoerde bewijs komt van afluisterpraktijken van aanklagers die volgens Sarkozy erop uit waren hem politiek uit te schakelen. Hij weerspreekt iets verkeerd te hebben gedaan en heeft het een ‘schandalig’ proces genoemd dat is gevoerd door ‘wraakzuchtige linkse magistraten en aanklagers’.

Schuilnaam

Sarkozy voerde destijds telefoongesprekken onder de schuilnaam Paul Bismuth. Duizenden gesprekken zijn afgeluisterd en in een daarvan repte hij van een openstaande functie in Monaco terwijl hij een rechter om informatie vroeg over een andere zaak tegen hem. Dit was volgens aanklagers en rechters onomstotelijk een poging zijn gesprekspartner om te kopen. Sarkozy misbruikte zo zijn macht en zou ook vertrouwelijke informatie van de magistraat, Gilbert Azibert, hebben gehad.

Sarkozy vormde volgens de rechter een ‘corrupt pact’ met de twee medebeklaagden, zijn toenmalige advocaat Thierry Herzog en de betrokken magistraat Azibert. Zij zijn ook schuldig bevonden en veroordeeld tot lichtere straffen onder meer wegens schending van hun ambtsgeheim.

Sarkozy staat vanaf 17 maart weer in een andere zaak voor de rechter. Hij wordt er dan van beschuldigd op een onwettige manier zijn verkiezingscampagne in 2012 te hebben gefinancierd.

Chirac

De 65-jarige Sarkozy was president van 2007 tot 2012 en is nog steeds populair, voornamelijk onder rechts-conservatieve stemmers. Zijn partij, Les Républicains, sprak eind vorig jaar nog de onvoorwaardelijk steun uit voor Sarkozy, die volgens de partij slachtoffer is van een politiek proces.

Sarkozy’s voorganger Jacques Chirac (1932-2019) is ooit na zijn presidentschap tot een voorwaardelijke celstraf veroordeeld, maar dat was wegens gesjoemel in de tijd dat hij eerder burgemeester van Parijs was.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden