Frankrijk zucht onder vernietigende bosbranden: ‘Brand bij Bordeaux is een monster’

Frankrijk blijft kampen met verwoestende bosbranden. Sinds begin dit jaar werd al meer dan 57.000 hectare natuurgebied in de as gelegd. Ook de weersomstandigheden maken het er niet gemakkelijker op. In het departement Gironde, waar de hevigste brand woedt, werden al meer dan 10.000 mensen geëvacueerd.

Tessa Van den Bosch
Een bosbrand ten zuiden van Bordeaux. Beeld AP
Een bosbrand ten zuiden van Bordeaux.Beeld AP

Sinds juli heeft Frankrijk een recordaantal natuurbranden geregistreerd, meldt het Europese Informatiesysteem voor Bosbranden. Bossen zijn kurkdroog door verschillende hittegolven en het historische watertekort. Het land maakt een verwoestende zomer door, en daarin lijkt vooralsnog geen verandering te komen.


Vrijdagochtend woedden nog zeven grote branden, in de departementen Gironde, Drôme, Jura, Maine-et-Loire, Isère en de Vogezen. De talrijke kleine branden die iedere dag ontstaan, zowel in het noorden als het zuiden, zijn daarbij niet meegerekend. Ook in de Ardèche laait het vuur op.

Gironde
In het departement Gironde, ten zuiden van Bordeaux, brak dinsdag brand uit nabij Landiras. Ondanks het onvermoeibare bluswerk van de brandweer is het vuur nog niet onder controle. “Het vuur heeft zich uitgebreid. Er zijn verschillende gevechten aan de gang,” verklaart Martin Guespereau, die in het departement over defensie en veiligheid gaat.

De lokale autoriteiten spreken van een zwaar gevecht tegen het vuur dat de brandweer ‘telkens weer weet te verrassen’. “Het is alsof we hier te maken hebben met een monster dat hersens heeft en zich tactisch gedraagt,” zei een woordvoerder tegen het Franse Sud Ouest. In totaal is al 7400 hectare natuurgebied in vlammen opgegaan in Gironde en het departement Landes. Bij de brand zijn nog geen burgers gewond geraakt. Wel liepen meerdere brandweerlieden verwondingen op. Een van hen is er ernstig aan toe.

De brand in Landiras is het weer oplaaien van een gigantische brand uit juli, waarbij 14.000 hectare in vlammen opging. “Het is een monster,” zegt Gregory Allione, woordvoerder van de brandweer tegen het Franse RTL Radio. In de regio worden vandaag temperaturen tot 38 graden en felle rukwinden verwacht.

In totaal moesten al 10.000 mensen worden geëvacueerd. In de gemeente Belin-Béliet zijn al zestien huizen volledig verwoest. Door de bosbrand is sinds woensdag ook snelweg A63 afgesloten, een belangrijke autoroute van Bordeaux naar de Spaanse grens bij Hendaye. Die blijft tot zeker 14 augustus gesloten.

Drôme
In het zuidoostelijke departement Drôme brak vorige week vrijdag brand uit in de buurt van het Diois-gebergte. Het vuur is nog niet onder controle, maar de verspreiding van de vlammen vertraagt wel, zo meldt de Franse nieuwszender BFM TV. In totaal raakte al 291 hectare verbrand, laat de lokale brandweer weten. Voorlopig zijn er nog geen evacuaties uitgevoerd.

Jura
Meerdere bosbranden hebben 660 hectare natuurgebied verwoest in de Jura. Donderdagnamiddag werd een dorp met 250 inwoners noodgedwongen geëvacueerd. “De uitbreiding van de brand in het gebied van Vescles en Cernon is (donderdag)middag versneld,” verklaart het lokale bestuur. In totaal zijn 150 brandweerlieden ter plaatse. Er komt ook nog versterking vanuit andere departementen.

Ardèche
Ook in de bij Nederlanders uiterst populaire streek Ardèche houdt het vuur huis. Ongeveer 250 brandweerlieden zijn in het zuidelijke departement ingezet om een vlammenzee bij Lagorce te bestrijden. Zo‘n 600 mensen moesten uit voorzorg worden geëvacueerd, onder wie 300 vakantiegangers van campings Silhols en Chadeyron. Zij konden inmiddels weer terugkeren. De brand is nog niet bedwongen, ondanks de inspanningen van de brandweer die de hele nacht heeft gevochten tegen de vlammen, melden regionale media. De Lagorce-brand verwoestte al ruim 300 hectare kreupelhout en dennenbossen. Drie brandweerlieden raakten gewond.

Aveyron
De twee bosbranden die de departementen Aveyron en Lozère teisteren, zijn inmiddels geblust. De branden vernietigden 730 hectare bos op de grens tussen de twee departementen. ‘Voorzichtigheid is nog steeds geboden’ en ‘de brandweer blijft ook de komende dagen paraat’, klinkt het.

Naast de 3000 mensen die al uit voorzorg waren geëvacueerd, hebben woensdagavond nog eens 500 inwoners en kampeerders het gebied moeten verlaten. Ondertussen is een man aangeklaagd voor ‘onvrijwillige vernieling’. Het vuur ontstond maandag nadat een landbouwmachine vonken veroorzaakte. Daardoor vloog de begroeiing langs een weg in Lozère in brand en verspreidden de vlammen zich snel.

Maine-et-Loire
Het vuur in de regio Maine-et-Loire, gelegen in het westen van Frankrijk, was eerder al geblust. Dat heeft Philippe Chalopin, de burgemeester van de gemeente Baugé-en-Anjou, woensdagavond laten weten op Twitter. Chalopin deelde ook mee dat in totaal 1540 hectare vegetatie in vlammen is opgegaan. De brand ontstond maandagmiddag, maar de brandweer kon niet meteen ingrijpen. Zo mochten de brandweerlieden de zone van de mijnsite Beauregard, waar explosieven uit de Tweede Wereldoorlog zijn opgeslagen, niet betreden.

Isère
In het zuidoostelijke departement Isère werd op 5 augustus melding gemaakt van een bosbrand in de gemeente Voreppe. Volgens de brandweer is het vuur nog niet geblust en wordt de situatie nog op de voet gevolgd. Al 130 hectare is vernietigd. Momenteel zijn nog 200 brandweerlieden ter plaatse. Voordat de brand volledig geblust kan worden, zal het eerst moeten regenen, aldus de brandweer. Die neerslag wordt echter pas volgende week verwacht.

Vogezen
Woensdagmiddag werd ook een brand in de Vogezen, in de gemeente Mortagne, gesignaleerd. In totaal is tussen de 30 en 40 hectare bos verbrand. Bosbranden zijn erg atypisch voor het departement. Zo’n honderd mensen moesten geëvacueerd worden, maar mochten ondertussen weer naar hun woning terugkeren.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden