Finse premier wil geen werkweek van vier dagen van telkens zes uur invoeren

Groot nieuws kwam er begin deze week uit Finland: de 34-jarige kersverse premier Sanna Marin zou ervoor gepleit hebben om de werkweek in Finland in te korten tot vier dagen van zes uur. Dat nieuws bleek echter niet te kloppen.

Natasja de Groot
Sanna Marin (34) is sinds december de jongste premier ter wereld. Beeld REUTERS
Sanna Marin (34) is sinds december de jongste premier ter wereld.Beeld REUTERS

De vierdagenwerkweek had zij geopperd tijdens een debat waar ze aan deelnam toen ze nog niet de functie van premier had.

Verscheidene media - waaronder Het Parool - berichtte dat de Finse premier er tijdens de 120-jarige viering van haar partij voor had gepleit om flexibele uurroosters in te voeren waarbij standaard minder wordt gewerkt, om zo meer tijd te kunnen hebben voor familie of hobby’s.

De vierdagenwerkweek bleek ze geopperd te hebben tijdens een debat in augustus vorig jaar waar ze aan deelnam. Ze was toen geen premier, maar minister van Verkeer. De vierdaagse werkweek is dus geen concreet beleidsvoorstel, benadrukte de Finse regering via Twitter.

Marin staat sinds vorige maand aan het hoofd van een jonge én vrouwelijke regering. De voorzitters van de vijf regeringspartijen zijn allemaal vrouw en vier van hen zijn jonger dan 35 jaar.

In Zweden wordt wel geëxperimenteerd met kortere werkdagen of -weken. Zo werkten in het Zweedse Göteborg 68 verpleegkundigen van het bejaardentehuis Svartedalen twee jaar lang 30 uur per week, in plaats van 37 uur. Daarbij behielden ze het salaris van hun volledige werkweek. Ook experimenteren verschillende bedrijven met kortere werkdagen. Zo was het servicecenter van Toyota in Zweden in 2003 een van de eerste bedrijven die een verkorte werkdag invoerden. Niet alleen werden werknemers productiever, gezonder en blijer, ook nam de winst toe.

Gevangen

In Nederland pleitte vakbond CNV vorige maand voor een 30-urige werkweek. “We houden elkaar gevangen in een ziekmakend en peperduur systeem,” zei CNV-voorzitter Piet Fortuin hierover. Dat plan kreeg veel steun, bleek uit een onderzoek dat in opdracht van de vakbond door Maurice de Hond onder drieduizend werkenden werd uitgevoerd.

Bijna de helft van de werkenden (45 procent) heeft het gevoel knel te zitten tussen werk, privé en andere verplichtingen. 58 procent wil meer tijd voor zijn of haar privéleven en 54 procent ervaart een hoge werkdruk, blijkt uit het onderzoek. 16 procent zit tegen een burn-out aan. Omgerekend zijn dat 1,4 miljoen werkenden die op omvallen staan, aldus het onderzoek.

Werkgevers willen juist dat deeltijders in Nederland meer uren gaan werken om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan. ,,Mensen die nu in deeltijd werken, moeten gewoon meer gaan werken. Niet alleen moeders, ook vaders,” zei AWVN-directeur Harry van de Kraats in een interview met De Telegraaf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden