Financiële sector Londen neemt enkeltje Europa

Meer dan vierhonderd financiële bedrijven in Groot-Brittannië hebben activiteiten, personeel en ongeveer duizend miljard pond (1,15 biljoen euro) aan activa verplaatst richting de EU, meldt de Britse denktank New Financial op basis van eigen onderzoek, en dat is nog pas het begin.

Demonstranten konden de Britse politiek niet overtuigen: brexit ging door. Londen merkt nu de gevolgen. Beeld Getty Images
Demonstranten konden de Britse politiek niet overtuigen: brexit ging door. Londen merkt nu de gevolgen.Beeld Getty Images

‘We denken dat het een onderschatting is en we verwachten dat de aantallen in de loop van de tijd zullen toenemen: we zijn pas aan het einde van het begin van de brexit,’ aldus de studie.

Ongeveer 7400 banen uit het Verenigd Koninkrijk zijn overgebracht naar de EU of daar gecreëerd. Bankiers hebben tegen persbureau Reuters gezegd dat de verplaatsingen van sommige personeelsleden zijn vertraagd door reisbeperkingen die gelden vanwege het coronavirus. Het totaal van 440 bedrijfsverhuizingen is hoger dan verwacht en ruim boven de 269 in de enquête uit 2019 van New Financial. De denktank veronderstelt dat het werkelijke aantal ruim boven de 500 bedrijven ligt.

Dublin first

De Ierse hoofdstad Dublin heeft het meest geprofiteerd met 135 verplaatsingen, gevolgd door Parijs met 102, Luxemburg 95, Frankfurt 63 en Amsterdam 48. Banken hebben meer dan 900 miljard pond aan activa van Groot-Brittannië naar de EU verplaatst, terwijl verzekeraars en vermogensbeheerders meer dan 100 miljard pond aan activa en fondsen hebben overgedragen. ‘We verwachten dat Frankfurt de ‘winnaar’ zal zijn in termen van activa op de langere termijn, en dat Parijs uiteindelijk de grootste begunstigde zal zijn in termen van banen,’ staat in het onderzoek.

Er is ook beweging in omgekeerde richting. De studie verwacht dat driehonderd tot vijfhonderd kleinere financiële bedrijven in de EU een extra permanent kantoor in Groot-Brittannië zullen openen, veel minder dan de eerdere prognoses van ongeveer duizend. Londen zal in de nabije toekomst wel het dominante financiële centrum van Europa blijven, voorspelt New Financial, maar de invloed zal verder afbrokkelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden